Милен Иванов: Задушаване по време на арест не е изолиран случай в полицейската работа

0
Ръководителят на катедра сигурност в Русенския университет коментира случаят с Пламен Пенев в Стара Загора
Ръководителят на катедра сигурност в Русенския университет коментира случаят с Пламен Пенев в Стара Загора Снимка: Борислава Борисова / БНР

Ръководителят на катедра сигурност в Русенския университет коментира случаят с Пламен Пенев в Стара Загора

Смъртта на шампиона по борба Пламен Пенев след полицейското преследване в Стара Загора отново повдигна въпроса - има ли пропуски в обучението на полицаите.

Съдебните лекари установиха, че 58-годишният мъж е починал от задушаване под тежестта на петима полицаи.

Случаят е аналогичен с този от 2005 година, когато при полицейска акция загина Ангел Димитров - Чората също заради позиционна асфикция, припомни БНТ.

Как може да се стигне до подобна ситуация при арест и какви са основните грешки, които могат да бъдат допуснати?

Задушаване по време на арест не е изолиран случай в полицейската работа на терен, разказва инструкторът Милен Иванов, който е преминал през системата на МВР и военните, а днес е ръководител на катедра сигурност в Русенския университет.

Инструкторът показва основните техники за задържане. Именно тази, която най-вероятно е приложена на шампиона по борба Пламен Пенев "легнал по корем" тествам върху себе си.

"Взимам ти едната ръка. Слагам ти белезниците. Движа с белезниците ръката. Прехвърлям се от другата страна. Връщаме, закопчаваме. След което връщаме лицето в странично положение", заяви Милен Иванов, експерт по оръжие и специални тактики. Ако лицето бъде натиснато продължително време тук настъпва задушаване, защото се нарушава движението на диафрагмата", заяви Милен Иванов, експерт по оръжие и специални тактики.

Мъжете използват диафрагмено дишане и подобен натиск не позволява разгръщането на белия дроб. Колкото по-едър е задържаният, толкова по-трудно се диша. Колко време би издържал човек зависи от различни фактори.

"Ако той е оказал активна съпротива и има недостиг на кислород в кръвта времето може де а е по-кратко , ако не е оказал съпротива времето може да е по-дълго", допълни Милен Иванов.

Затова е важно максимално бързо задържаният да бъде поставен в стабилна странична позиция.

"Усещането беше изключително неприятно. Още в първите секунди човек започва да усеща, че се задушава. Освен това позата, в която ръцете ти са заключени зад гърба също е доста болезнена и неприятна."

"Доста често хората смятат, че нещата стават като по филмите. Тоест идва главният герой взима белезниците и ги слага на страшния престъпник. Поставянето на белезници е сериозен тактически проблем. Ако лицето не желае е много трудно сам човек да ги постави", отбеляза Милен Иванов, експерт по оръжие и специални тактики.

За да не се стига до насилие са нужни минимум пет човека, за да се сложат белезници на човек, който се съпротивлява - така както се вижда на кадрите с ареста на шампиона по борба Пламен Пенев. Един на всеки крайник и един който държи ръката. Най-рискови са ситуациите с хора, които имат психични проблеми.

"Те са изключително силни и при задържане оказват ожесточена съпротива", добави Милен Иванов.

Според експерта по специални тактики при случая в Стара Загора фаталният край се дължи на не добра подготовка и не доброто ръководство на силите и средствата. Инструкторът смята, че теоретичната подготовка при обучението на полицаите е напълно достатъчна, но има недостиг на практически задачи. Именно чрез тях се отработват различни ситуации, а това помага за овладяване на адреналина на улицата.

"Това нещо е проблем, който от години съпътства правоохранителните органи. Едно е да поставиш белезници на лице, което е с 50 кг. по тежко от теб , реално да прецени съпротивата, да прецени различен вид тактики, друго е когато е наблюдавал колегите си и си казва, ами това е лесно. В етапа на подготовката много малко полицаи разбират и изучават тези особености на човешкото дишане", коментира Милен Иванов, експерт по оръжие и специални тактики.

"Едно обучение от шест месеца не може да даде тази подготовка. Някого имаше милиционерско училище и хората се обучаваха три или четири години", заяви проф. Любомир Тимчев, бивш ректор на Академията на МВР и член на СИМПИ.

Според бившия ректор на Академията на МВР проф. Любомир Тимчев от един случай не може да се правят категорични изводи за действията на полицията и обучението. Тимчев посочва част от проблемите в обучението.

"Специално тези полицейски правомощия. Опазване на обществения ред, миграционния контрол. Всички тези предмети са без хабилитирани преподаватели. Тук не говорим за акредитацията на училището . Говорим за качеството на обучението, което е нарушено", допълни проф. Любомир Тимчев.

Системността в МВР много отдавна изчезна. Тук се работи на парче, което е огромна грешка.

Според бившия ректор основните проблеми, по които трябва да се работи са свързани с полицейските правомощия.

"От гледна точка на статут и неприкосновеност, от гледна точка на правомощия , от гледна точка на заплащане, които се пречка да се поставят сериозни изисквания към служителите, защото при тези условия толкова работа", каза още проф. Любомир Тимчев.

Правомощията са написани така че помагат на тези, които се опитват да се измъкнат.

"В полицейското управление в Младост има три патрулки. В Младост живеят 256 хиляди човека. Три патрулки има в Панагюрище, където живеят 30 хиляди в общината."

Именно затова бившият ректор вижда част от решението на проблемите в увеличаване на полицейското присъствие по улиците, както и по-строги санкции при неизпълнение на полицейско разпореждане, което би ограничило подобни инциденти с фатален край като този в Стара Загора. След случая МВР направи задължително използването на боди камери на терен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари