Милен и телевизията - едно незавършено танго

1
Хората много рядко виждаха другото му лице - на чувствителен мъж
Хората много рядко виждаха другото му лице - на чувствителен мъж

Всички познаваха Милен Цветков, защото той бе популярно лице от телевизионния екран през последните 25 години, но малко хора всъщност знаеха нещо повече за него като човек, защото той съвсем съзнателно и упорито пазеше тази дистанция.

Хората го виждаха най-често като нахакан, настъпателен, ироничен журналист, но много рядко и почти никога с другото му лице – на чувствителен мъж, любящ и нежен баща, човек, който сваля бронята си само когато остане с най-близките си, пише 24 часа.

С дъщеря си Калина, която е едва на няколко месеца

С дъщеря си Калина, която е едва на няколко месеца СНИМКА: Личен архив

Преди много години в една от редките си медийни изповеди за личния си живот той разказва, че бил саможив като дете. Случвало се дори да бяга от вкъщи, когато сметнел, че баща му много му се кара или е несправедливо обвинен за нещо. Първия път решава да отиде на гарата, защото е чувал, че там може да се прекара нощта. Планът му е перфектен до момента, в който не се сблъскал с някакъв пияница, който повърнал пред него.

Така бунтът на малкия Милен приключил и той се прибрал вкъщи с наведена глава. Следващият път, когато решил да бяга от вкъщи, тръгнал към боянските ливади, но там го залаяли и подгонили кучета и той отново безславно се завърнал вкъщи.

Първото му бягство всъщност било още в предучилищна възраст. Когато не бил на детска градина, за малкия Милен се грижела жена на име Герта.

Тази бавачка често го извеждала на разходка, което много му се харесвало.

Но невинаги, защото ходели там, където леля Герта реши, а не там, където Милен иска. Затова той решил да избяга и от нея. Не било толкова лесно, защото тя винаги го държала здраво за ръка и не го пускала дори за миг.

Но се случило, че веднъж спрели на една будка, за да си купи леля Герта чорапогащник. Тя го пуснала за момент, колкото да си извади портмонето с парите и да плати покупката. Това кратко време било абсолютно достатъчно на малкия Милен, за да изчезне. Герта го търсила къде ли не.

От него нямало и следа. Сякаш се бил изпарил.

Горката жена изпаднала в паника и ужас. Хукнала към най-близката телефонна кабина, обадила се на баща му, а след това с треперещи пръсти навъртяла на шайбата телефон 160 на Народната милиция. Всички сили са мобилизирани в търсене на малкия беглец. Една синя милиционерска лада го засича да се разхожда спокойно в посока на столичния кв. “Бъкстон”.

Закарват го в 6-о районно и това е първата среща на Милен с органите на реда. Не си спомня дали вкъщи са го гълчали, или наказвали за това провинение.

Още от малък, преди да стане време да тръгне на училище, баща му го карал усърдно да учи буквите.

“Бяхме на море и той не ме пускаше да влизам във водата, докато не си прочета буквара. Въобще баща ми ме учеше все на честен труд и добри дела, което понякога беше много досадно, но цял живот след това съм му бил благодарен за уроците”, разказва Милен в спомените си за детството.

С умиление се сеща и за първия път в живота си, когато гледал новини по телевизията. Момент, който ще се окаже знаменателен за него като личност.

Милен е на 5 години, когато след игра с хлапетата в квартала се прибира вкъщи с разбита глава. Тази вечер, докато е с превързана глава, баща му великодушно го оставя да остане пред телевизора и след края на “Лека нощ, деца”. Така бъдещата телевизионна звезда вперва поглед в “По света и у нас” по тогавашната Първа програма на БНТ.

След години милиони хора ще гледат самия него, докато вечер съобщава новините по Канал 1 на същата тази БНТ.

За негов ментор в телевизията се смята легендарната Бригита Чолакова. Цветков отива на “Сан Стефано” покрай студентската програма “Ку-ку”, но чиста случайност го среща с Чолакова. Той получава малка роля в едно от изданията на нейното предаване “Тв неделник”, след което тя го харесва и му предлага работа.

Много години след това Цветков ще каже, че работата с Бригита е една от най-големите школи в живота му Той наблюдава методите и стила ѝ на работа и след това заимства някои от похватите, когато прави свое предаване. Например телефона в студиото и живата връзка със зрителите, което до този момент се смята за по-подходящо за радиата.

След работата в “Тв Неделник” Милен Цветков започва в “По света и у нас” и бързо става лице на централната емисия.

Налага обръщението “госпожи и господа” вместо “дами и господа”, защото според него така е по-правилно. Зрителите го харесват, но през 1995 г. той изненадващо напуска, обявявайки, че не може да търпи повече цензура. Недоволен е, че му се месят в реда на емисията.

“Аз постъпих в “По света и у нас”, а се оказа, че работя в ЛИК. Не искам в централните новини да пускаме Сава Хашъмов как рецитира стихове на Дамян Дамянов. Моите уважения към тия велики творци, но си има предавания за култура. Не може първа новина в емисията да е, че академик Сендов се е срещнал с полския посланик”, обясняваше мотивите си тогава Милен Цветков.

След напускането си остава без работа, защото по онова време в България няма друга телевизия. Жена му Дана е бременна, скоро трябва да се роди дъщеря им и Милен започва работа в колбасарски цех в Горни Лозен край София. Става отговорник за поточната линия за кренвирши и сурова наденица. Понякога работи и като разносвач на продукцията.

Милен работи в колбасарски цех в Горни Лозен край София

Милен работи в колбасарски цех в Горни Лозен край София

“Сега съвестта ми е чиста. Тук няма скрито - покрито, знаеш от колко месо колко салам излиза”, казва тогава Милен пред “24 часа”.

След няколко месеца през пролетта на 1996 г. се ражда дъщеря му Калина. Милен заедно със семейството си се мести в Пловдив, където неговият приятел от детинство и бивш съученик Камен Воденичаров е отворил клуб и му е предложил да бъде управител.

Всяка вечер по едно и също време Милен излиза от задимения клуб и отива до квартирата си, за да изкъпе малката Калина, след което оставя бебето на майка му, а той се връща на работа в клуба. И там прави впечатление с чепатия си характер и бързо си спечелва уважението на персонала. Поне на тези, които остават да работят с него.С порасналата дъщеря Калина

С порасналата дъщеря Калина СНИМКА: Личен архив

Още първия ден ги събрах и им казах, че Бог е високо, а собствениците са далеч в София, затова трябва да се разбираме добре”, казва тогава Милен. Когато започва работа, в заведението има 33-ма сервитьори. След наложените от него стриктни мерки за отчет на парите остават 13 души. Останалите сами си тръгват.

След време се връща в София и случайно в Борисовата градина среща тв журналиста Иван Такев, който по онова време прави предаването “Отзвук” с Диляна Грозданова. Ела в БНТ да ни видиш, казва му Такев.

Има ли работа за мен, пита Цветков и Грозданова му предлага да е репортер. Така в началото на 1997 г. Милен Цветков се връща обратно на работа в БНТ. Няколко месеца по-късно отново е водещ на “По света и у нас”. Води и късното предаване “Екип 4”. След което е поканен в Нова телевизия за водещ на предаването “Здравей, България”.

Казва, че не съжалява, че напуска БНТ, така както и през 1995 г. не е съжалявал.

Тогава разказва пред “24 часа” и как минава един негов ден:

Ставам сутрин в 5 ч. Къпя се, бръсна се, гладя си ризата, обличам се, поръчвам такси и излизам. Пристигам в студиото и изчитам всички вестници и новините от агенциите, които сътрудниците ми са приготвили.

След ефир докъм 13 ч работя с екипа, подготвяме следващото предаване. После тръгвам пеша от “Дианабад” през Борисовата градина, покрай кортовете, отивам си вкъщи. Много обичам да ходя. Прибирам се и ако имам възможност, спя 1-2 часа.

После отивам да взема дъщеря ми от детската градина. Отивам с нея в парка, в градинката или другаде, където тя си играе. Аз обикновено си чета нещо. Сега не толкова, защото я уча как да се качва и да слиза от колелото. Тя се научи да кара и даже кара много добре, ама трудно почва. После я взема жена ми, а аз се прибирам вкъщи. Гледам всички възможни новини и към 21,30 ч лягам да спя. 

Събота и неделя за мен няма по-голямо изживяване от това да се кача на Черни връх”.

Това е времето, в което Милен Цветков всъщност създава модела на съвременните сутрешни телевизионни блокове. Тогава този формат не е толкова популярен. Милен има обяснение за това: защото хората нямат втори телевизор в кухнята, а сутрин по една или друга причина са там и затова повече слушат радио.

На кръщенето на сина си Боян с Ивета - майката на детето му

На кръщенето на сина си Боян с Ивета - майката на детето му СНИМКА: Личен архив

Той обаче е убеден, че ще промени това и сутрешните блокове ще станат много гледани. Което всъщност се случва. Но след три години е свален от екран.

Вече е започнало голямото му телевизионно танго – две напред, една назад. Танц, който ще бъде трагично прекъснат и ще остане незавършен. След като през 2003 г. е свален от екран, през 2004 г. е поканен да води собствено предаване - “60 минути с Милен Цветков”.

След това то е спряно, но Милен сяда в стола на водещия на новините в централната емисия “Календар”. През есента на 2005 г. има ново предаване - “Часът на Милен Цветков”. Междувременно той води предаването “Нищо лично” по радио “Експрес”. После се пробва и в риалити формати – води четвъртия сезон на “Биг Брадър” и танцува с Мира Добрева в шоуто VIP Dance.

Водещият с колегите, с които прави “Часът на <strong class='keys'>Милен Цветков</strong>”

Водещият с колегите, с които прави “Часът на Милен Цветков” СНИМКА: Архив

От 2009 г. отново се завръща в “Здравей, България”, където заедно с Лора Крумова води сутрешния блок. Няколко месеца след това “Часът на Милен Цветков” пада от ефир, а през януари 2010 г. е освободен и като водещ на “Здравей, България” и е принуден да напусне Нова тв. Тогава създава сайт и започва да работи в частна кабелна телевизия, след което се завръща в БНТ през есента на 2010 г., където води предаването “Екип 5”. През 2011 г. пак е в “Нова” като водещ на “Часът на Милен Цветков”, където остава през следващите 7 години.

Това вероятно е най-продължителният му период работа на едно място. Междувременно се ражда и синът му Боян. През 2018 г. пак е принуден да напусне телевизията и повече никога не стъпва там. Връща се на екран чак през пролетта на 2020 г. като водещ на новото предаване “Алтернативата” по ТВ1.

Това се случва малко преди да бъде убит, три месеца преди да навърши 54 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари