Микробиолог: Логично е отпадането на маски на някои обществени места

0
Всеки момент се очаква заповедта на здравния министър за отпадане на носенето на маски на някои обществени места
Всеки момент се очаква заповедта на здравния министър за отпадане на носенето на маски на някои обществени места

Всеки момент се очаква заповедта на здравния министър за отпадане на носенето на маски на някои обществени места

"Това е съвсем логично на фона на намалялата заболеваемост", коментира в студиото на BulgariaOnAir Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

Тя обясни, че заболеваемостта зависи от репродуктивното число на вируса - заразяването на брой хора от един човек, у нас в момента то е 0,66%. А това означава, че пандемията е към своя край и е овладяна в нашата страна.

Пенка Петрова подчерта, че ваксинирането у нас се бави много.

"Ние имаме 3 пъти по-малко ваксинирани с първа доза от средното за ЕС, само 10% от населението е ваксинирано", отбеляза тя. Но е на мнение, че българите вече са убедени в необходимостта от ваксиниране, но много са решили просто да изчакат, което не е правилно.

"Има голяма вероятност за нови вълни на Ковид-19 към есента, когато преболедувалите м.г. може да изчерпат имунитета си, а децата, ако останат незащитени, ще се превърнат в новата таргетна група на вируса". Това прогнозира в студиото на Bulgaria ON AIR епидемиологът от УМБАЛ "Св. Георги" Християна Бацелова.

Според нея е необходимо децата да бъдат включени във ваксинационния план - не само, за да не допринесат за разпространението на вируса, но и заради риска от късни последици и за тези, които са прекарали болестта без симптоми.

Тя отбеляза, че България е една от малкото държави, в които всеки може когато и където поиска да се ваксинира, с избор на ваксина.

"Не трябва българите да чакат да дойде есента и тогава да се ваксинират", отбеляза епидемиологът.

"Ковид-19 е довел до смъртта на 17 900 българи, колкото е един малък град. През ноември м.г. сме достигнали 125% увеличение на смъртността, сега е около 6%, в Германия обаче е под 1%. Това задава въпроси за здравната система, може би спирането на плановите операции изигра лоша шега" коментира Пенка Петрова.

Според нея успоредно с разхлабването на мерките трябва да се обърне внимание на останалите заболявания.

Тя обясни и за етапа на разработката на българската ваксина.

"Правят се тестове с животни. Няма финансиране за други тестове, нашите два научни проекта, които разработихме, ще ни дадат възможност да сме по-подготвени за следващи такива ситуации", убедена е Петрова.

Тя предупреди, че индийският вариант на Ковид-19 тропа на вратата на България. Той е регистриран в 44 страни, в България още няма случай, но в съседна Румъния има 26.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари