Костадин Ангелов: Не купувайте антибиотици и не се самолекувайте

0
Тече реорганизация на цялата здравна система
Тече реорганизация на цялата здравна система

Тече реорганизация на цялата здравна система, потвърди здравният министър в началото на срещата 

Най-голяма заетост на леглата с болни от COVID-19 има в Благоевград, Габрово, Разград, Търговище и Шумен. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас, цитиран от БНТ.

Общият брой на медицинския персонал, който е с положителен тест за коронавирус, е 3459. В лечебни заведения са 121, 9 от които са в интензивни отделения, обобщи той.

"Смъртността показва нивото на организация на здравната система и по-точно възможността здравната ни система да се справи с епидемията. Страните, в които смъртността е по-висока от тази в България, са Чехия, Белгия, Унгария, Словения, Полша и Хърватска. Страните, в които смъртността е близка до тази у нас, са Франция и Испания", поясни още здравният министър.

Всички училища, в които има над 15% заболели, минават в електронна среда на обучение. По места властите имат право да надграждат тези мерки и да вземат допълнителни решения, съобщи Ангелов.

Мярката възрастните хора да могат да пазаруват само между 8.00 и 10.00 ч. е била взета сериозни дискусии, увери министърът. Обстановката ще бъде следена и при необходимост мерките ще бъдат изменяни. При влошаване на времето „зеленият коридор“ за хората над 65 години ще бъде изместен между 14.00 и 16.00 ч.

"Всички области в страната вече са в червена зона. Средната заболеваемост за страната достигна 518 на 100 000. България в момента е на 14-о място по заболеваемост в Европа и на 7-о по смъртност. Тези показатели са доказателство, че системата се справя", заяви доц. Ангел Кунчев.

"Не се презапасявайте с лекарства, не купувайте антибиотици, не се самолекувайте. Това ще доведе до тежки последствия, призова здравният министър. Имаме достатъчно количества от всички необходими медикаменти", увери той.

Вчера здравният министър подписа нова заповед за въвеждане на противоепидемични мерки в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари