Михаил Горбачов с призив към Москва и Вашингтон

2
Горбачов изрази загриженост от "опитите светът да бъде върнат в миналото"
Горбачов изрази загриженост от "опитите светът да бъде върнат в миналото"

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов призова днес за спешни усилия за предотвратяване на нова надпревара във въоръжаването, предаде БТА, цитирайки АП.

87-годишният Горбачов каза пред журналисти, че Москва и Вашингтон трябва да се фокусират върху преодоляване на разрива между тях и подобряване на отношенията си, които според него са най-важните в света.

"Надявам се, че надпреварата във въоръжаването може да бъде спряна и ядреното разоръжаване да продължи", каза той. Горбачов и президентът на САЩ Роналд Рейгън положиха началото на този процес преди 30 години. Бившият съветски лидер говори след премиерата в Москва на филм на германския автор и режисьор документалист Вернер Херцог, базиран върху техни диалози.

В друго изявление също днес Горбачов изрази загриженост от "опитите светът да бъде върнат в миналото" и предупреди, че нов цикъл на надпреварата във въоръжаването представлява най-голямата опасност сега.

Той е дълбоко обезпокоен, че "някои хора говорят за ядрена война като за нещо допустимо, готвят се за нея и обсъждат възможни сценарии. Навремето аз и Рейгън се съгласихме, че ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да бъде водена и това трябва да се помни и днес", подчерта Горбачов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари