Миглена Тачева мина в кръгова отбрана по скандала с Лозан Панов за НИП

0
Директорката на института крие как са променени правилата, които я бетонират на поста за още 5 години
Директорката на института крие как са променени правилата, които я бетонират на поста за още 5 години Снимка: БГНЕС

Директорката на института крие как са променени правилата, които я бетонират на поста за още 5 години

Директорката на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева скри протокола от дискусията за промяната на правилата за избор на шеф на НИП, с които на практика тя се бетонира на поста за следващите 5 години, без да влиза в състезание с други претенденти за позицията.

"Сега" поиска протокола от заседанието на Управителния съвет на НИП от 22 февруари, на което са приети правилата в услуга на Тачева. И макар че миналия петък тя обеща да отговори, ако получи въпроси през пресцентъра си, в понеделник препоръча протоколът и отчетът за мандата ѝ да бъдат поскани по Закона за достъп до обществената информация. Така Тачева използва закона, за да протака отговорите, тъй като ЗДОИ поставя срок за отговор до 2 седмици, който повечето институции чакат да изтече, дори когато не им трябва толкова време, за да съберат и предоставят информацията. Вероятно Тачева разчита, че ще бъде преизбрана, преди тези 2 седмици да изтекат.

За това, че Тачева е на път да получи втори мандат без конкурс, алармира преди месец председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е и шеф на УС на НИП. Той обясни, че прокараните промени, предложени от Тачева, водят до автоматично удължаване с 5 години на мандата на действащия директор, дори и оценката за работата му да е средна, като се избягва конкурсното начало. Измененията, цитирани от него, регламентират, че процедурата за избор на директор на НИП се открива не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди изтичане на мандата на действащия директор. Създава се обаче раздел "Преизбиране за втори мандат", който регламентира процедура, която изпреварва другата: "Процедурата се открива със заявление от директора за преизбиране за втори мандат, което се регистрира в деловодството на НИП. Заявлението с приложен към него отчет на директора, се подава до председателя на управителния съвет не по-рано от 5 месеца и не по-късно от 3 месеца преди изтичането на мандата".

В УС на НИП освен Панов влизат още правосъдният министър Десислава Ахладова влизат, шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков, главният прокурор Иван Гешев, членовете на Висшия съдебен съвет Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов и проф. д-р Сашо Пенов от ЮФ на СУ "Св. Климент Охридски", който е представител на МП. Както "Сета" вече писа против предложените от Тачева промени е гласувал само Панов. Чолаков, Гешев, Шекерджиев, Иванов и Пенов са ги подкрепили. Ахладова е имала отрицателно становище, не е отсъствала от заседанието на 22 февруари.

На въпрос на "Сега" Тачева не отговаря чии са тези предложения за промени в правилата. Тя увърта, че те са взаимствани от правилата за избор на директор на НИП от 2007 и 2011 г. и били "доразвити на базата на становището на председателя на УС, г-н Лозан Панов, от 2016 г.". Това обаче няма как да е вярно, тъй като ако през 2016 г. Панов бе прокарал такива правила, то предишният директор на НИП Драгомир Йорданов щеше да бъде избран на поста. Той обаче се яви на конкурс, наравно с други участници, който спечели Тачева. Единственото, която Панов прави през 2016 г., е да поиска УС да оцени Йорданов, каквото изискване има по закон.

Макар и да не признава, че правилата са променени по нейна инициатива, Тачева не крие, че няма как друг да участва в процедурата. "В процедурата за още един мандат, която се основава на оценяване на дейността и постигнатите резултати, не може да има друг кандидат, тъй като директорът с право на втори мандат в тази процедура може да бъде само един", отговаря тя .

На въпроса дали заседанието на Управителния съвет на НИП за преизбирането ѝ ще бъде излъчвано онлайн, Тачева сочи, че НИП ще изпълни условията и реда за публично и прозрачно провеждане на заседанието, указани от председателя Лозан Панов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари