Microsoft пусна лаптопи с изкуствен интелект

1
Цените им ще започват от $1000, а доставките им стартират на 18 юни
Цените им ще започват от $1000, а доставките им стартират на 18 юни

Компанията се подготвя за голяма битка с Alphabet и Apple

Microsoft дебютира в нова категория персонални компютри с функции с изкуствен интелект, докато се надпреварва в разработката на тази технология в продукти в целия си бизнес и се конкурира с Alphabet и Apple, предава Ройтерс, цитиран от Investor.

На събитие в кампуса на компанията в Редмънд, Вашингтон, главният изпълнителен директор Сатя Надела представи персоналните компютри „Copilot+”, посочвайки, че както компанията, така и редица производители ще ги продават, включително Acer и Asustek Computer.

Microsoft представи лаптопите в момент, в който акциите ѝ се търгуват близо до рекорден връх след ралито на Wall Street, предизвикано от очакванията, че изкуственият интелект (AI) ще донесе силен растеж на компанията и на конкурентните ѝ технологични гиганти.

Способни да изпълняват повече задачи с изкуствен интелект, без да се свързват с облачни центрове за данни, новите компютри ще започват от 1000 долара, а доставките им стартират на 18 юни.

Възможността за обработка на AI данни директно на компютъра позволява на Copilot+ да включи и функция, наречена „Recall”. Тя проследява всичко, направено на компютъра, от сърфирането в мрежата до гласовите чатове, създавайки история, съхранена на устройството. Така потребителят може да я потърси, когато трябва да си спомни нещо, което е направил, като може да стори това дори месеци по-късно.

Компанията също така демонстрира гласов асистент Copilot, действащ като виртуален треньор в реално време на потребител, играещ видео играта „Minecraft”.

Юсуф Мехди, който ръководи маркетинга на потребителските предложения в Microsoft, твърди, че компанията очаква, че 50 млн. AI персонални компютъра ще бъдат купени през следващата година. На събитие за медии той коментира, че по-бързите AI асистенти, които работят директно на компютъра ще бъдат „най-убедителната причина за обновяване на компютъра ви от много време“.

Световните продажби на персонални компютри спаднаха с 15% до 242 млн. броя миналата година, сочат данни на Gartner, която предполага, че Microsoft очаква новата категория компютри да отговаря за около една пета от всички продадени персонални компютри.

Хората трябва да бъдат убедени, че самото изживяване с устройството оправдава една изцяло нова категория Copilot+ машини“, коментира анализаторът Бен Баджарин от Creative Strategies.

Новата категория на Microsoft, която подчертава характеристиките на AI, напомня категорията Ultrabook на тънки лаптопи с Windows, която Intel рекламира с производители на устройства през 2011 г., за да се конкурира с MacBook Air.

Директори на Microsoft заявиха още, че GPT-4o, най-новата технология на OpenAI, „скоро“ ще бъде налична като част от Copilot.

Microsoft също така представи ново поколение от своите таблети Surface Pro и Surface Laptop, които включват чипове на Qualcomm, базирани на архитектурата на Arm. Софтуерният гигант представи и технология, наречена Prism, която ще помогне на софтуер, написан за чипове на Intel и AMD, да работят върху чипове, направен с технология на Arm.

Microsoft проведе продуктовото събитие ден преди годишната си конференция за разработчици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари