Метеоролозите са недоволни, две години не са увеличавани заплатите им

0
Те настояват за начално възнаграждение, равняващо се на 160% от минималната работна заплата
Те настояват за начално възнаграждение, равняващо се на 160% от минималната работна заплата

Те настояват за начално възнаграждение, равняващо се на 160% от минималната работна заплата

Вече две години не са увеличавани средствата за възнаграждения и издръжка в Националния институт по метеорология и хидрология. Служителите са недоволни и очакват реакция от управляващите.

"Заплатите ни не могат да бъдат актуализирани, ако правителството не добави средства към предвидения бюджет на Института", изтъкна Анастасия Кирилова, синоптик и председател на синдикалната федерация "Висше образование и наука" към КНСБ. "За последните две години и минималната заплата отбеляза ръст от над 30 процента. Доходите ни се обезцениха и от инфлацията."

Знае се, че към тази професия все по-рядко се насочват млади хора, заради недостатъчно атрактивните възнаграждения. А и тези, които работят от години, се демотивират и може да напуснат системата.

Десет щатни бройки от НИМХ са взети към администрацията на Министерството на околната среда и водите за сформирането на главна дирекция "Политики по изменението на климата" към еко ведомството, съобщава БНР.

"През последните месеци може би 15-20 души са напуснали, и то само в София – допълни Кирилова. – А ние освен Национална хидрометеорологична служба, сме и научна организация – обучаваме и докторанти, имаме програми и за развитие на академичния състав."

Синдикалната организация е пуснала и протестна подписка.

Служителите настояват за начално възнаграждение, равняващо се на 160% от минималната работна заплата за магистър и 145% от МРЗ за степен бакалавър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари