Местят девиза "Съединението прави силата" на сградата на новия парламент

0
На западната фасада трябва да се намери място за емблематичния надпис
На западната фасада трябва да се намери място за емблематичния надпис Снимка: Dunavmost / архив

На западната фасада трябва да се намери място за емблематичния надпис

Къде ще бъде поставен девизът "Съединението прави силата" на сградата на парламента на пл."Александър Първи", където вече заседават депутатите, какъв ремонт е направен и какво представляват елементите от капителите на колоните в пленарната зала, обясниха от администрацията на парламента в отговор на запитване, отправено от БТА.

Есенната сесия на 49-ото Народно събрание (НС) започна в сградата на бившия Партиен дом. Решението бе обявено в началото на август от председателя на парламента Росен Желязков (ГЕРБ-СДС). Преди това Желязков изрази мнение, че трябва да се намери мястото на надписа „Съединението прави силата“, защото е девизът не само на НС, а и на нацията.

Решението за поставяне на девиза "Съединението прави силата" е неизменна част от архитектурно-художествено оформяне на западната фасада на сградата на Народното събрание на пл. "Александър Първи", като елемент от пространството на т.нар. Ларго, попадащо в обхвата на територията с културно-историческо наследство със статут на групова културна ценност - "Зона на исторически развилия се обществен градски център" в София. То също ще бъде предмет на обсъждане от експертната група. Това се посочва в писмения отговор от администрацията на парламента.

Цялостното архитектурно-художествено оформяне на западната фасада на сградата на НС на площад "Княз Александър I" е обсъждано на работни срещи, организирани от Народното събрание, отбелязват от администрацията на парламента.

Dunavmost

В тези срещи участваха експерти от Министерството на културата, Столичната община - направление "Архитектура и градоустройство", Университета по архитектура, строителство и геодезия, Националната художествена академия, Съюза на архитектите в България, Съюза на българските художници. Анализът сочи, че следва да се търси решение в контекста не само на цялата западна фасада на сградата, но и на територията на археологическия резерват, в който е ситуирана тя. Тази територия е с най-висока степен на защита на градската среда. Тук, освен наследството от античността, има следи от всички следващи периоди в развитието на града, и тази сграда в комплекс с останалите сгради на властта, е всъщност следа, ценност от най-новата история на България. Изразено е мнение, че сградата е изключително ценен обект като архитектурно-художествени решения, независимо с каква идеологическа платформа те са били свързани. В този смисъл решението за поставяне на девиза "Съединението прави силата" на сградата е неизменна част от архитектурно-художествено оформяне на западната фасада на сградата на Народното събрание на , като елемент от пространството на така нареченото Ларго, попадащо в обхвата на територията с културно-историческо наследство със статут на групова културна ценност - "Зона на исторически развилия се обществен градски център" в София. То също ще бъде предмет на обсъждане от експертната група, посочват от администрацията.

Общо 18 767 640,99 лв. без ДДС струва ремонтът за реконструкция на инсталации и работи по фасади и покрив

След проведена процедура по Закона за обществените поръчки е възложен инженеринг - проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи и упражняване на авторски надзор на обект: Реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасади и покрив на сградата на Народното събрание, на обща стойност 18 767 640,99 лв. без ДДС. След проведени процедури по Закона за обществените поръчки, е възложен основен ремонт на бюфет на Народното събрание в сградата на пл. "Княз Александър I" N1 на обща стойност 296 376, 61 лв. без ДДС, информират от администрацията. Сградата разполага с два бюфета, които могат да се ползват от народни представители, парламентарни служители и външни лица, получили достъп до сградите на парламента.

Относно възможността за изказване от място на народните представители, от администрацията отговарят, че при проектирането и ремонта на пленарната зала е изградена необходимата инфраструктура, както и е съобразено пространственото разпределение на местата, с цел осигуряване на възможността за изказване от място.

Планирана е доставка на комплексно оборудване, с която да бъде осъществена тази възможност.

При осигурено техническо оборудване със съответните функционални характеристики е въпрос на решение от страна на Народното събрание за начина на организация на работата в пленарна зала. Към настоящия момент народните представители се изказват само от трибуната съгласно чл.51, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. В ал. 2 е предвидено изключение за народните представители с физически увреждания, се уточнява в предоставената информация.

В сградата на Народното събрание няма декоративни и графични символи на тоталитаризма

В сградата на Народното събрание на пл. "Александър Първи" няма декоративни и графични символи на тоталитаризма, заявяват от администрацията в отговор на запитването на агенцията.

Те посочват, че са поставяни въпроси за характера на елементи от капителите на колоните от коланадите в северната, източната и южната част на пленарната зала.

Капителите са изпълнени в композитен стил, съчетаващ в себе си орнаменти на коринтската декорация, уточняват от секретариата на Народното събрание. В горния капителен център се поставя флорален елемент, наречен флеурон, представляващ стилизирана форма на цвете. Много вероятно при стилизацията на флеурона да се е търсела прилика със звезда от пет лъча, като идеограма на класическата социалистическа хералдика, обясняват от администрацията.

Същевременно тези флеурони не представляват петолъчка в смисъла на звезда с пет лъча, използвана през последните години. Също така, не представляват и червена звезда като съветски военен символ. Липсват характерни белези и на пентаграма. Доколкото тези флеурони асоциативно проворират емоции, свързани с натрапване на тоталитарна символика, е възможно да се търси решение за тяхната дестилизация, без да се нарушава орнаментиката на капителите. По фасадата символите на тоталитаризма са премахнати. Червената петолъчка от пилона на сградата е свалена преди повече от 30 години - 4 октомври 1990 г., а релефният каменен фрагмент в горната западна фасада, е обрушен, като са заличени сърпът и чукът, представляващи основни комунистически символи, се припомня в отговора.

Предстои премахване на останките от каменния фрагмент и изработване и монтаж на нов символ на западната фасада на сградата, като обрушената горна част вече не е осветена, информират още от администрацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари