Пенсионери: Парламентът да взема пример от нас!

2
Клуб "Съединение": Ние сме с 500 лева и издържаме самостоятелно клуба си. Народното събрание това трябва да направи - да види как живеят хората долу
Клуб "Съединение": Ние сме с 500 лева и издържаме самостоятелно клуба си. Народното събрание това трябва да направи - да види как живеят хората долу Снимка: БНР / Ива Антонова

Клуб "Съединение": Ние сме с 500 лева и издържаме самостоятелно клуба си. Народното събрание това трябва да направи - да види как живеят хората долу

Възрастните хора мечтаят за собствено пространство на клуба. Вече 15 години се събират в местни заведения.

"Имаме си обединен дух. Когато започнем да се веселим, се чувстваме като сестри."

"Всички сме като едно семейство. Хубаво ни е заедно."

"Здраво семейство, което държи на всички наши ценности. Такъв начин на живот между възрастни хора е образец."

Ако съществуваше категорията "Образцов пенсионерски клуб", за нея могат да претендират членовете на врачанския клуб "Съединение". Клибът сплотява 70 души от третата възраст, чийто деца и внуци са в чужбина. Негов председател е Мария Икова, информира БНР.

"Повечето сме самотни. Тук имаме приятели. Веселим се, ходим, участваме по фестивали. Малко си разнообразяваме живота, защото вкъщи самотата убива", споделя тя.

Клубната дейност не е спонтанна проява. За мероприятията си пенсионерите се подготвят старателно, репетират усърдно и идват на организационните срещи с ръчно изписани тетрадки с песни, стихове, анекдоти и други "сламки" за изявите. Имат си и "културномасовик" - пенсионираната начална учителка Митка Янчева.

"Нашият клуб е много деен, откакто е създаден. Представяме програми, мероприятия – според датите, според празника", отчита тя.

Днес, в Деня на Съединението, пенсионерският клуб, който носи името на това значимо историческо събитие, ще се включи в общоградското честване във Враца. Възрастните хора са събрали пари и техни представители ще поднесат цветя на паметника на загиналите във войните, където се провежда тържеството. Клуб "Съединение" стяга и собствено честване, планирано за другата седмица.

"Отново готвим много хубава програма, много емоционална. Ще кажем няколко думи за историята на този празник. Ще завършим с патриотична песен. Имаме хъс, имаме потенциал, имаме желание за много работа."

С тревогата за липсващо собствено пространство пенсионерският клуб "Съединение" посреща 15-ия си рожден ден. За тези години централната и местната власт се смени многократно, но въпреки обещанията на депутати и общинари, клубът все още е без дом. Възрастните хора се събират и репетират по заведения.Приютява ги и Клубът на инвалида в града.

"Много ми се иска тези усмихнати хора да имат свое място. Всички останали клубове имат свои помещения", изтъква Камелия Каменова, заместник- председател на "Съединение".

Възрастните хора не губят надежда, че все някога ще имат свое помещение. А дотогава ще я карат, както досега - с увереност в мощта на обединените усилия, защото не забравят, че "съединението прави силата".

"Това искам да кажа на Народното събрание – да вземат пример от нас. Които сме с 500 лева и издържаме самостоятелно клуба си. Народното събрание това трябва да направи - да види как живеят хората долу."

"Нека тяхната идея бъде бъдещето на България, на децата, на поколенията и нека не се зачертава миналото, историята, написана с кръв. Не може да се пренапише отново."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари