Мемориал край морето: Увековечиха Лорина Камбурова

4

Паметникът на починалата актриса се намира до нос Калиакра, инициативата е на нейни приятели

Трагично загиналата актриса Лорина Камбурова е увековечена край нос Калиакра.

Мемориалът край морето е направен от нейната изключително близка приятелка, актрисата Дели Алън и филмовия режисьор Ави Ребелиста. Именно той инициира поставянето на спомена за Лорина край Калиакра. Причината е последният филм, който Лорина заснема с Ави. "България Днес" се свърза с Дели Алън, за да ни разкаже повече за инициативата. Дели е участвала в едни от най-големите холивудски продукции като "Отмъстителите". Партнирала си е със звезди като Скарлет Йохансон и Кийра Найтли.

"Лорина снима главна роля в късометражния филм Enslaved, който е на английски език, но е за българките, скочили от нос Калиакра, бягайки от турците. Преводът на български е "Поробени" и наистина се е снимал на нос Калиакра. Оператор е Ави Ребелиста, впоследствие те много се сближиха с Лорина, особено от началото на 2021. Той ми каза, че точно на това място са снимали и ѝ е било любимо. Иначе Лорина, бидейки от Варна, винаги си е обичала морето и се чувстваше свързана с него", сподели Дели Алън.

Тя разказва, че Лорина и Ави неведнъж са си говорили за това място не само по време на снимките - че символизира кураж, че е духовно и енергията там е хубава, че актрисата е била привърженик на това да си свързан с природата, с натуралното, с морето и планината.

"Лорина е една от най-близките ми приятелки, беше ми като по-голяма сестра. Запознахме се на актьорски курс в България 2015 г., преди да заживея в Лондон 2016 г. Щяхме да живеем заедно тук от март нататък, но ѝ предложиха "Скъпи наследници" и аз, разбира се, ѝ казах да приеме. Гостувала ми е много пъти, поне един път годишно, аз рядко съм в България заради снимките ми тук. От миналата година бях запозната със ситуацията ѝ здравословно, само десетина души знаехме и тя беше помолила да си е между нас", споделя Дели какви са били отношенията ѝ с Лорина.

За паметника, който са направили, Дели споделя, че Ави е бил на мястото на мемориала в началото на юни, когато е погребението на Лорина във Варна. Изпратил ѝ координати, впоследствие избират дървена малка къщичка със стени от стъкло, вътре слагат ламинирана снимка на Лорина. Едната снимка е в къщичката, а другата е закрепена с камъни точно в края на скалата. Един от камъните е във формата на сърце. Дели споделя кратко видео в инстаграм с информация за начина, по който се стига до мемориала. Добавя дори и географските координати (43.368007, 28.465827).

"Следващия месец, на 25 октомври, Лорина щеше да навърши 30 години. Ако решите да посетите мястото тогава или по което и да е било друго време, моля, пратете ми снимки/видеа оттам. Колкото по-често хора посещават мястото, толкова по-лесно ще е да го съхраним като неин мемориал. Моля, споделете с приятели, фенове, колеги, за да може всеки, който има желание да посети, да може да го направи и да знае къде и как се стига дотам. Благодаря!", апелира талантливата българка, която живее и работи зад граница.

Филмът "Поробени" е завършен, пуснат е по десетки филмови фестивали, а Лорина получава номинации за ролята си. Дели Алън, която прави всичко възможно приятелката ѝ да бъде запомнена, сподели с вестника снимки от филма и от мемориала, който са направили с Ави. Призивът ѝ е възможно повече хора да си спомнят за Камбурова и да я почетат на мястото край нос Калиакра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари