Механотехникумът в Русе стана на 100 години

0
Сградата на Механо-техническото училище, около 1935 г.
Сградата на Механо-техническото училище, около 1935 г. Снимка: РусчукБГ - Старият Русе

С тържествена церемония в Доходното здание бе чествана 100-годишнината на ПГ по механотехника „Юрий Гагарин“

 Концерт–спектакълът събра множество бивши и настоящи възпитаници на първото механотехническо училище в Русе и техните преподаватели.

На празника на професионалната гимназия присъстваха и кметът Пенчо Милков, заместник – министърът на образованието Мариета Георгиева, областният управител на Русе Анатоли Станев, началникът на РУО – Русе д-р Росица Георгиева, деканът на Транспортния факултет доц. д-р Асен Асенов и представители на учителските синдикати.

През 1919 г. под ръководството на Русенската търговско-индустриална камара започва провеждането на курсове за младежи, завършили гимназия, за придобиване на средно техническо образование.  Окуражени от резултатите на курсовете, членовете на Камарата правят предложение до Министерството на търговията, промишлеността и труда курсовете да прераснат в училище.

Предложението е прието и Русенската търговско-индустриална камара под ръководството на известния индустриалец и банкер Атанас Буров се заема с намирането на временна сграда за настаняване на училището. С решение на Търговската камара в Русе се взима решение да се използват сградите, помещенията и машините на Дунавската флотилия. С решение на Камарата от 27 септември 1921 г. се определя датата 1 октомври за откриване на учебната година, със същото решение се определя и директор на средно механотехническото училище - инж.-механик Георги Ненов от Русе, завършил машинно инженерство в Кронщад, Русия.

На 23 октомври 1921 г.  официално, с водосвет, е открито първото механотехническо училище в Русе. Професионалната гимназия дава възможност на младежите в града и региона да получат модерно и качествено обучение от доказали се преподаватели с престижно образование, което продължава своята традиция и до днес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    В.П.
    До ''2''- Ти работил ли си в ''Машиностроенето'' като Заварчик,оператор на ЦПУ,стругар или шлосер ,бе амсалак за да видиш какъв х..й е ! Никога , за съжаление, младите няма да погледнат дори към тая ''пролетарска''реалност ! На никого не му се умира на 45-50 години ! Всички шлайфисти в металообработващите предприятия са в отвъдното ! Затова никой не ще да работи в цеховете ! Ясно !
  • 6
    4
    въпрос
    А защо училището е пред закриване?
  • 6
    3
    Loki
    Един от символите на Русе навърши сто години. Честито, русенци!
  • 6
    2
    русенец
    ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ НА УЧИЛИЩЕТО! Училището е с традиции и знаково за Русе. Неговите възпитаници са намерили реализация в почти всички сфери на обществения живот. Освен, че дава много добра техническа подготовка,то учи младите хора да мислят и да са личности. Това, което е жалко, че много от предишните специалности с които се гордееше Механото вече не съществуват. Не защото не са обявявани, а защото няма желаещи. Бизнесът има остра нужда от заварчици,оператори на машини с ЦПУ и шлосери, но няма желаещи.
  • 21
    1
    Гражданин
    А къде са випускниците на техникума, представили се достойно в професията и кариерата? Това с кметчето, областния управител, заместник министър и едрата госпожа от РУО е формалност. Лицето на училището са не те, а неговите възпитаници.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари