Меглена Кунева влезе в Европейската народна партия

0
„Движение България на гражданите“ стана днес официално член на Европейската народна партия
„Движение България на гражданите“ стана днес официално член на Европейската народна партия

Движение България на гражданите“ стана днес официално член на Европейската народна партия, след като за това гласува Политическата асамблея на ЕНП на заседание в Осло. Това обяви от Осло Меглена Кунева – председател на ДБГ и вицепремиер по европейските политики и институционалните въпроси.

Още с учредяването си ДБГ заяви категорично желание да се присъедини към ЕНП, това беше препотвърдено и с включването на ДБГ към Реформаторския блок, в който участват и други членове на европейската десница, коментира Кунева, като подчерта, ролята на ДБГ като парламентарно представена политическа сила за стабилността на страната.

В речта си пред форума на ЕНП Кунева каза, че именно конструктивното отношение и създадената коалиционна култура в Реформаторския блок са допринесли за създаването на стабилно дясно управление. Стабилността не е политическа мантра - днес в условията на геополитически заплахи като разрастването на ескремизма в Близкия изток и ситуацията в Украйна, тя е по-важна от всякога, подчерта Кунева. По думите й Западните Балкани не са в състоянието, в което бихме искали да ги видим и затова именно балканските страни членки на ЕС е изключително важно да бъдат източник на политическа и икономическа стабилност за съседите си и региона.

Кунева подчерта в обръщението си важността на задълбочаването на европейската интеграция на България чрез влизането в Шенген, Еврозоната, банковия надзор и енергийния съюз на Европа.

Избирането на ДБГ за член на ЕНП стана на форума току-що без нито един
глас "против".

Молбата за членство в ЕНП беше подадена миналата година. ДБГ е петата българска партия, станала член на Европейската десница след Демократическата партия, СДС, ДСБ и ГЕРБ. На форума в Осло днес присъстваха представители на ГЕРБ и ДСБ, а от ДБГ освен председателят Меглена Кунева, участва и секретарят на Парламентарната група на РБ
Димитър Делчев, както и председателят на ДСБ Радан Кънев.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари