Медиите умряха. Да живеят медиите!

0
Хората не осъзнават, че в един момент вече четат правителствени медии
Хората не осъзнават, че в един момент вече четат правителствени медии Снимка: Shutterstock

Има и по-лошо от това медиите да са купени от олигарси.

Това "по-лошо" настъпва, когато самите политици си купуват вестници. Или когато си ги купи някой богаташ - с намерението да си послужи с тях и така да стане политик. Такава е чешката история, за която говори журналистът Даниел Кайзер по време на Форума на идеите за Европа, който се провежда в София.

“Когато сегашният министър-председател Андрей Бабиш навлизаше в политиката, сметна за необходимо да си купи два от най-влиятелните вестници.” Това се случва през 2013 година, когато 63-годишният милиардер Бабиш купува “Лидове новини” и “Млада фронта днес”.

“Така започна целият процес на овладяване на медиите, защото нашите олигарси искат да имат оръжие, с което да се защитават”, коменитрира в интервю за Свободна Европа чешкият журналист.

По това време Кайзер работи именно за “Лидове новини” и решава да напусне изданието, за да не свързва името си с медия, притежавана от Бабиш. Заедно с него си тръгват и други журналисти, но 80 процента от колегите му решават да останат. "Купуват се журналисти. Случаят доказва, че ако си мислите, че всички журналисти са с много висок морал, не е точно така.

<strong class='keys'>Даниел Кайзер</strong> е автор на политическата биография на Вацлав Хавел. В момента е коментатор в списание "Ехо 24"

Даниел Кайзер е автор на политическата биография на Вацлав Хавел. В момента е коментатор в списание "Ехо 24"

През 2017 година партията на Бабиш вече е набрала достатъчно скорост и привърженици. “Политическото движение Действие на недоволните граждани” (ANO) печели изборите, а милиардерът става министър-председател.

“Хората, които традиционно четат купените от него вестници, не осъзнават, че в един момент вече четат правителствени медии. Тези издания имат коментарни статии, които те карат да мислиш, че са критични, но не са критични по отношение на основните проблеми. Мейнстрийм медиите често са подвеждащи”, смята Кайзер. Дава за пример дезинформацията по отношение на бежанската криза в Европа и нарастващата антиевропейска реторика.

Журналистът твърди, че хората, свикнали да получават информация от медии, които в миналото са били авторитетни, а по-късно са станали собственост на политици, много трудно могат да се ориентират. “Защото им липсва медийна грамотност, а морето от новини е голямо”.

През 2017 година президентът на Чехия Милош Земан, който не крие неприязънта си към журналистите, се появи на пресконференция с макет на автомат "Калашников", на който беше изписано "за журналисти". Нееднократно президентът нарича медиите “манипулатори”. Това са част от примерите, които "Репортери без граници" посочват като притеснителни в годишния си доклад.

Кайзер нарича случващото се с медиите в Източна Европа “клопка на олигарсите. Предполагам, че ситуацията в България не е много по-различна”.

Въпреки това разликата между Чехия и България е няколко десетки места в годишния индекс за свободата на словото на “Репортери без граници”. Чехия е на 34, а България на 111 място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари