Жана Попова: Всички политици, които имат интерес да контролират медиите, имат свой човек в тях

1
Когато казваш на журналистите какво да правят, имаш голям проблем като управляващ, коментира Попова
Когато казваш на журналистите какво да правят, имаш голям проблем като управляващ, коментира Попова Снимка: БНР / Силвия Великова

Когато казваш на журналистите какво да правят, имаш голям проблем като управляващ, коментира Попова

"Винаги има такъв проблем в обществените медии – всички политици, които имат интерес да ги контролират, имат свой човек. Винаги е било така. Аз съм ги виждала в БНТ, знам кои са били през годините в БНР. Това се случва и в момента. Защото иначе г-н Пеевски нямаше да знае, че тук има такова нещо. Въпросът е отвъд Пеевски как да си казваме когато нещо не ни харесва. Защото в момента ситуацията е абсолютно блокирана. Каквото и да каже Програмният съвет със своите мотиви, те няма да бъдат чути от Волгин, защото Пеевски вече се е намесил в тази комуникация."

Това коментира в интервю за БНР Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация.

В отговор на въпрос трябваше ли да бъде свалено интервюто с руския посланик Жана Попова заяви:

"Петър Волгин трябваше да има най-важната дума, когато се обсъжда този въпрос. Ако на този Програмен съвет той не е присъствал, доколкото разбирам – по негово желание, имаме проблем. Защото саморегулацията означава ние журналистите да можем да си кажем какво правим. Петър Волгин допуска една грешка – че като имаш свобода на словото, трябва да правиш велики неща. Понякога той я използва само за да дразни с едни и същи събеседници. Факт е, че в България няма много хора, които да имат смелост или дързост, да не са санкционирани от работното си място, за да изразяват позицията си, но аз помня онзи Петър Волгин, който може да задава много добри въпроси и на Костадин Костадинов, и на Митрофанова за това какво прави нейната държава или нашата партия тук, в България."

Попова посъветва "автора на речите, туитовете на г-н Пеевски да слуша малко повече радио", защото "ако слуша радио, щеше да знае, че всички медии, които се интересуват от това кога Путин ще сложи край на войната, имат кореспонденти в Москва".

По грешен начин беше съобщена новината, че Петър Волгин е дал интервю на забранена телевизия, посочи преподавателят и попита "как г-н Пеевски гледа тази телевизия, като е забранена".

Може да си много добър политик, прекрасен лидер, но когато тръгнеш да казваш на медиите и журналистите какво да правят, имаш голям проблем като управляващ, коментира Жана Попова по повод изявленията на Делян Пеевски и на премиера Николай Денков по медийни казуси. Когато в свободна държава се казва на един журналист какво да говори и какво да прави, това е проблем, смята тя.

"Вторият ми съвет е да не дават акъл на ДАНС какво да проверява. И третото – едното е свободата на медиите, другото – свободата на изразяване на мнение. Ние в момента имаме проблем с нашите медии – не е такъв, какъвто е в Полша, какъвто е в Гърция."

"Държавни медии означава държавата да ви казва какво да говорите. Държавата така и не направи фонда, от който да се финансират медиите. Ако ни се предложи добър вариант и добър продукт, никой от тях няма да откаже", каза Жана Попова в предаването "Преди всички".

Във война няма журналистика, подчерта още преподавателят във ФЖМК.

Законът за радиото и телевизията е остарял, но не можем да сменяме целия закон, изтъкна Попова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари