Мебелни фирми в Русе бяха принудени да спрат производството си

3
Мебелната промишленост е сред най-потърпевшите от икономическата криза заради пандемията с коронавируса
Мебелната промишленост е сред най-потърпевшите от икономическата криза заради пандемията с коронавируса Видео: БНТ

Мебелната промишленост е сред най-потърпевшите от икономическата криза заради пандемията с коронавируса и трудно ще се възстанови.

Десетки мебелни фирми в Русе бяха принудени да спрат производството си. Голяма част от тях кандидатстват по мярката 60/40, за да съживят бизнеса си.

Само в тази фирма за производство на тръбна мебел загубите за април са 250 хиляди лева. Преди пандемията тук са работили 400 души, но ръководството е било принудено да изпрати на борсата повече от половината, предаде БНТ.

Нина Крушева – управител на мебелна фирма: В април като цяло преустановихме изцяло дейността си, защото складовете ни бяха препълнени със стока, поръчките ни бяха канселирани – ние работим изцяло за износ за един голям клиент. И като цяло бяхме парализирани, тъй като нямаше къде да поставяме готовата продукция, освен това, когато не генерираме приходи, изпадаме в тежко положение.

В момента фирмата започва бавно да възстановява дейността си и да наема обратно съкратените работници.

Мая Бърденска: Месец и половина бях на борсата и после ми се обадиха и ме върнаха пак на работа. Аз съм с две малки деца и ми беше много трудно.

Любомир Ангелов – началник производство: Трудно се възстановява нещо, което е спряло, поради простата причина, че за всяка една техника престоят би довел до проблеми.

Нина Крушева: Хубавото, което ни се случи тази седмица е, че нашият клиент започна да възстановява поръчките и дори сме обнадеждени, че в рамките на месец ще можем да възстановим 90 % от хората, които сме пуснали на борсата.

Фирмата е кандидатствала и чака одобрение по мярката 60/40, но смята, че тя е закъсняла.

Нина Крушева: Ако тази мярка беше взета по-рано и ако беше 80/20 и 20-те процента не бяха задължителни за работодателите, то тогава според мен, 90% от хората на борсата нямаше да отидат там.

От фирмата се надяват в рамките на месец да успеят да излязат от кризата и да си върнат почти всички освободени работници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук