Мазните петна в река Дунав били био продукти

0
Не е открита опасност за околната среда
Не е открита опасност за околната среда Видео: БНТ

Тонове пластмасови отпадъци, дървесина и масла са се натрупали на дунавския бряг след Русе.

Мястото се разчиства под ръководството на областната управа, тъй като теренът е държавна собственост. От екоинспекцията са взели проби, като на този етап не е открито замърсяване, застрашаващо околната среда.

На повече от 200 метра по бреговата ивица между Дунавската индустриална зона „Тегра” след Русе и град Мартен течението на реката е натрупало огромно количество отпадъци. На това място между два неизползваеми шлепа на фирма за драгиране се е образувал залив след оттеглянето на високите води. Според специалистите, това донякъде е щастлива случайност, предпазила от замърсяване дюните на Мартен и плажа на Ряхово, предава БНТ.

Галин Григоров – областен управител на Русе: Няма забрана да бъдат закотвени шлеповете на това място на брега. На места, където не е забранено спирането, няма проблем да бъдат закотвени корабите. Но в случая е добре, че в настоящия момент те са тук, за да не се разпростират тия отпадъци по цялото поречие на Дунава.

Сред отпадъците се виждат и петна от мазут. Възможно е това да са изхвърлени трюмни води от минаващ кораб или замърсяване от близко предприятие. В този район се зауства и канализацията на част от град Мартен. Засега не е установена опасност за околната среда.

Галин Григоров – областен управител на Русе: Тия мазни петна, които виждате, са изследвани от Регионалната инспекция по околната среда и водите. Оказват се биопродукти, биомасла. Но те не са заминали надолу, виждате, че са събрани тия масла в контейнерите, които са на брега.

В почистването са се включили фирми от Дунавската индустриална зона и кметството в Мартен. То трябва да приключи до дни. След това от екоинспекцията ще направят нови проби дали има замърсяване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари