Мъж с инсулт чака линейка над два часа

0
От ЦСМП - София обясниха, че медиците са пристигнали в 13:28 часа, тъй като са транспортирали друг пациент с риск за живота
От ЦСМП - София обясниха, че медиците са пристигнали в 13:28 часа, тъй като са транспортирали друг пациент с риск за живота Видео: bTV

От ЦСМП - София обясниха, че медиците са пристигнали в 13:28 часа, тъй като са транспортирали друг пациент с риск за живота

Защо възрастен мъж със симптоми на инсулт трябваше да чака линейка цели два часа и половина? Вчера преди обяд Ирина Костова се обажда на телефон 112, защото здравето на 80-годишния ѝ дядо се влошава.

Не може да ходи, като се чух с него установих, че има проблем и с говора. По никакъв начин нямаше как да го придвижа сама към лекар“, разказа Ирина, предаде bTV.

Докато чакат, звъни на телефон 112 още два пъти.

След два часа и половина линейка дойде. Това ме възмути най-много - като започнем от отношението на диспечерската и стигнем до това, че спешната помощ дойде след два часа и половина“, възмутена е Ирина.

От спешната помощ в София обясниха, че линейката е пристигнала в 13:28 часа, тъй като екипът от филиала в Нови Искър, който обслужва и Войнеговци, е транспортирал друг пациент с риск за живота към София.

За съжаление линейката е минала през три болници, където е отказано пациентът да бъде приет. И чак в четвъртата болница екипът е успял да го хоспитализира. Това е изгубило доста време. В момента, в който го хоспитализират, веднага тръгва към Войнеговци“, обяснява говорителят на ЦСПМ-София Катя Сунгарска.

Заради съмнения за инсулт мъжът е транспортиран до Втора градска болница. Там е прегледан и изследван, но в последствие отказва прием. В този момент друг пациент е чакал същата линейка над час. Причината - в Нови Искър има само един дежурен екип, а в цяла София - 11 при 229 повиквания за смяната.

Това е горе-долу на всяка 30 секунди по едни сигнал. При нас вече кадровият дефицит вече не е тежък, както говорихме за него досега, а става жесток“, отчита още Катя Сунгарска.

Юристи обясняват, че държавата не е подсигурила достатъчно медици, които да се обучават в сферата на спешната медицина и това е голям пропуск.

Когато и да се направи тази реформа, ще е закъсняла. Изгубихме човешки животи, ресурси и лекари заради бездействието на държавата. Не сме имали министър, който да не казва, че това е приоритет в здравеопазването, но не сме имали и такъв, който да положи необходимата грижа, за да промени каквото и да било в тази посока“, обяснява адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

От здравното министерство заявиха, че провеждат дългогодишна политика за привличане на медици - с увеличение на заплатите и подобряване на условията. Само в столичната спешна помощ обаче незаетите места са 160 към края на май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    пълни глупости
    максимален осигурителен доход 3400 лв, здравна вноска 8% разделена на 3,2% за сметка на осигуреното лице и 4,8 % за сметка на осигуряващия. Дори осигуряващия и осигурения да са едно лице сумата ще е 272 лв, иначе ще е 108,80 за осигуреното лице и 163,20 за осигуряващия
  • 3
    7
    до петия
    Не не работя срещу 10000 месечно и не бъркам вноската за здравни осигуровки със сумата на всички „удръжки“ от заплатата. Просто ти не можеш да смяташ. И въобще не знам защо се заяждаш за цифрата, а не се възмущаваш от от факта, че държавата ни е длъжница на всички, но вместо политиците да ни лижат обувките в извинения, се държат като бейове.
  • 3
    6
    булгаристан
    ТРИ БОЛНИЦИ ОТКАЗАЛИ пациентът да бъде приет?! И за къв чеп са ни тогава тез имитации на болиници... Тея докторя станаха много важни - не щат да си цапат ръцете с пациенти на смъртно легло и в критично състояние... Дали ще лекуват пациента, или няма да го лекуват - заплатката им си върви... Здравеопазването е превзето от измамници в бели престилки! Ако са на кеф - може и да те лекуват... ко не са на кеф... ще те разкаравт напред-назад докато нещата станат критични... Тея нагли докторески много си повярваха. В булгаристан има имитация на "здравеопазване" Хората по-добре да си търсят шамани, билкари и знахари да ги лекуват... тея убитаци надянали бели престилки са пунта-мар и нищо не става от тях...
  • 1
    5
    До четвъртия
    Любопитен съм толкова ли си прост или заплатата ти е 10 хиляди лева. Но ив двата случай не заслужаваш съчувствие. Нямам как НЗОК да прибира всеки месец от заплатата ти 300 лева, освет ако наистина не работиш за пет цифрее масечна заплата. Но явно не е това, а си толкова прост и бъркаш всички осигуровки /пенсионни и здравни, доброволни и задължителни/ в едно. Или говориш за 300 лева годишно че отива в НЗОК. Ей, може да си дошъл от село в града, ама селското продължава да си личи отдалеч
  • 1
    4
    до 1
    Кое е безплатно? Всеки месец НЗОК си взема към 300 лева от заработеното от мен. Значи на всеки 15 месеца да викам по една линейка да си осребря вноската, че друга ползва от тези вноски досега не съм видял. Където и да отида на лекар, никой не ме пита дали съм осигурен и на колко. Всеки направо си ми казва колко пари да му дам. Кое викаш е безплатното?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари