Мъж осъди България заради мина край къщата му

0
Димитър Йорданов осъди България в Страсбург да му плати 8000 евро за щети
Димитър Йорданов осъди България в Страсбург да му плати 8000 евро за щети

Софиянецът Димитър Йорданов осъди България в Страсбург да му плати 8000 евро за материални и морални щети плюс близо 2000 евро за съдебни разноски, че направила открита каменовъглена мина върху земята му в Голямо Бучино без да го компенсира.

В края на 80-те години и началото на 90-те държавата решила да пристъпи към експлоатация на залежи недалеч от селото и одържавила много ниви, като обещала да ги замени с други земи, пише вестник Сега. Тъй както не удържала думата си, Йорданов заявил отказ пред местните власти да даде нивата си.

Останал да живее в къщата си накрая на селото, а мината започнала да работи на 160-180 метра от нея. По стените й се появили пукнатини, защото за добива на въглища се правели взривове. Скоро се срутили плевнята и оборът му. Като разбрал, че става опасно за живота му, той напуснал къщата си през 1997 г. След известно време тя се срутила и имотът запустял.

През 2001 г. Йорданов подал иск срещу добивната фирма за обезщетение. Съдът потвърдил, че компанията е извършвала взривове в 500-метровата буферна зона, което е недопустимо. Въпреки това не забелязал връзка между добива и щетите, защото сметнал, че къщата просто е била овехтяла и сама е паднала.

По друго дело "Копанкови срещу България" Европейският съд за правата на човека присъди 20 870 евро за материални щети и по 2000 евро на четирима тъжители за морални щети, плюс 4615 евро за съдебни разноски.

Семейство Копанкови имало къща в Казанлък, където през 1988 г. кметът решил да построи на нейно място жилищен блок. Обещал компенсация от два апартамента. Семейството чакало 20 години и не ги получило, въпреки че къщата била съборена. Обърнало се към съда, но той не открил вина на местната власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари