Мъж издъхна в ръцете на сина си в Спешното в Девин

2
Починалият е бил размотаван час и половина. Започна проверка
Починалият е бил размотаван час и половина. Започна проверка Снимка: Адриан Кулев, МБАЛ - Девин

Смъртта на 65-годишен от мъж от доспатското село Змейца в Девин предизвика проверка на институциите.

Синът му твърди, че починалия е бил размотаван час и половина и това се оказало решаващо за смъртта му. Трагедията се разиграва на 12 срещу 13 февруари, сочи в жалбата си Павел Шилев. Баща му Асен имал проблем с дишането.

"Обадихме се на Спешна помощ в Доспат, екип му направи бърз тест за коронавирус още вкъщи и казаха, че е за болница. Тестът му беше отрицателен, но кислородната му сатурация бе 82 процента", пише Шилев. Към 23 часа баща му е бил закаран в Спешна помощ в Девин с линейка, пише 24 часа.

"Позвънихме на звънеца на спешната помощ. Отвориха ни след около 20 минути две жени. Попитаха ни прегледан ли е болният и казаха: „ след като е прегледан в Доспат, карайте го направо в отделението на болницата и затвориха вратата. Входовете към болницата бяха затворени и ние отново позвънихме на вратата на спешната помощ. Отвориха и казаха, че трябва да минем през техния вход, да се направи снимка на баща ми и тогава да го приемат. Никой от дежурните, нито лекар, нито фелдшер прегледа баща ми, а той беше със силен задух. Не му направиха нито инжекции, нито нищо, въпреки че се влошаваше с всяка минута. Говореха помежду си само за документи – кой какво трябва да представи и такива подобни“, заявява Павел Шилев в жалбата си, която е изпратена до директорите на РЗИ и Спешна помощ- Смолян.

В жалбата си той посочва, че след около половин час е дошъл доктор, който му е направил снимка. "През това време баща ми посиня. Сложиха го на кушетка и му дадоха маска да диша, но аз видях че през нея няма нищо и когато казах на сестрата, чак тогава тя видя, че маркучът не е свързан към кислородната бутилка.

След минута баща ми се влоши и почина в ръцете ми. Каза ми „махни ми маската и ми дай водичка да пийна“ – това бяха последните му думи!“, казва синът.

Павел Шилев не иска да съди виновните за смъртта на баща си, а иска да се избегнат повече трагедии.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян д-р Велин Денев заяви, че ще има щателна проверка по случая.

"Има телефонни записи, записи на камери, записи на тел. 112. Отговорността е на персонална, който е сбъркал, ще понесе своето наказание, щом има починал“, заяви д-р Денев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари