Мая Манолова: Има три инструмента за решение на кризата

0
Ще положим всички усилия да съставим правителство
Ще положим всички усилия да съставим правителство

Ще настояваме разговорите да бъдат изцяло публични, пред очите на гражданите, за да не се стига до махленски изрази за предателства

"Независимо от това на коя политическа сила ще бъде връчен третия мандат, ние ще положим всички усилия този мандат да бъде реализиран", заяви председателят на ПГ на "Изправи се! Ние идваме! Мая Манолова в началото на консултациите с президента Румен Радев.

"Ще настояваме за публичност и прозрачност, за насочен мандат с ясен времеви хоризонт без участието на партийни лица, и след разговори и вашето съгласие - включване на служебни министри в този кабинет", каза Мая Манолова.

Манолова очерта три големи риска на сегашната ситуация - мигрантския натиск, четвъртата вълна на COVID-19 социалното напрежение и добави и пожарите.

Президентът Румен Радев посочи, че е общо мнението, че България е изправена пред серии от кризи и е нужно държавническо отношение и търсене на начин за съставяне на редовно правителство и отбеляза, че това е тема, която изисква консенсус, диалог и компромиси.

"След проведения КСНС на 16 август и след двата неуспешни опита на ИТН за правителство, смятаме, че не трябва цената на политическата безотговорност да се плаща от хората", подчерта Манолова.

Според нея има три инструмента за решение на кризата - актуализация на бюджета, която ИБГНИ ще подкрепи, пресичане на натиска по границата и създаване на правителство, макар и с времеви период до пролетта.

"Ние направихме всичко възможно да бъде съставено правителство с първия мандат, всякакви компромиси, отказахме се ясно от всякакви позиции, но едноличните решения, подхода с номинация на силата, отказът да има подписано споразумение с ясни приоритети и срокове и най-вече да има публичност и прозрачност при воденето на преговорите, доведоха до този резултат. Затова сега трябва да бъдат избегнати всички тези грешки при действията на ИТН. Затова ние имаме подробна пътна карта. Но заявяваме категорично, че независимо на коя партия бъде връчен третият мандат, ние ще положим всички усилия той да бъде реализиран. Това, за което ще настояваме, е този път разговорите да бъдат изцяло публични, пред очите на гражданите, за да не се стига до махленски изрази за предателства и други обиди. Хората очакват отговорно политическо поведение, а не слизане на такова ниво", каза Манолова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари