Масови проверки на обекти, които излъчват музика

0
Има тотално неразбиране относно авторските права от страна на собствениците на обекти, които се озвучават с музика, обяснява Мехти Меликов
Има тотално неразбиране относно авторските права от страна на собствениците на обекти, които се озвучават с музика, обяснява Мехти Меликов Снимка: БГНЕС

Заведенията, които излъчват музика с цел печалба, трябва да плащат авторски права.

Това директорът на Дирекция „Авторско право и сродните му права” в Министерството на културата Мехти Меликов, предава БГНЕС

Той добави, че в момента текат проверки във всички обекти, които излъчват музика.

„Ако в заведения и търговски обекти се озвучават с музика, този тип ползване трябва да се урежда. Той може да се уреди както в организациите за колективно управление на права, така и при независимо дружество”, обясни Меликов, който каза, че министерството освен контролна дейност извършва и информационна, обяснявайки на собствениците на заведения какви са задълженията им към творците, чиито произведения използват.

Директорът обясни, че по време на проверките се сблъскват с тотално неразбиране относно авторските права от страна на собствениците на обекти, които се озвучават с музика. Меликов подчерта, че закупуването на абонамент, например от Spotify и Youtube за слушане на музика не означава, че правата са уредени и излъчването е легално.

Това е така, защото те са платили абонамент, който предполага лично използване. Когато обаче използвате този абонамент и съответните произведения и ги влагате в бизнеса си, за да добавите допълнителна стойност, която давате на клиента, става дума за друг тип използване. В този случай се дължи уреждане на права със съответните правоносители”, уточни Меликов.

Той добави също така, че пускането на музика от закупен диск отново е нарушение.

Директорът обясни, че заплащането на авторските права става с купуването на каталог с музика, сключване на договор с организация за колективно управление на права или индивидуално сключване на договор с изпълнителите, което обаче е непосилна задача и ще струва много скъпо.

Колективното управление е сериозно наблюдавано и сериозно защитавано от Министерството на културата. Една от основните ни задачи е да поддържаме балансирана правна рамка, така че да се поддържа балансът между интересите на правоносителите, но и на ползвателите, за да се гарантира възпроизводството на културния продукт”, добави още той.

Мехти Меликов подчерта, че санкциите започват от 2000 лв. и достигат до 20 000 лв.

„Най-евтино е да се уредят правата предварително, а не да се чака да дойдем на проверка и да глобим заведението, което излъчва репертоар без уредени авторски права”, обясни Меликов и добави, че сега действащият закон не изисква да се уреждат права за публично излъчване на телевизионни програми в заведения. Изключение от това правило има само тогава, когато има входна такса за влизане в заведение или търговски обект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари