Мъртви щъркели в Разградско

2
Подозират отравяне на птиците от водата на Бели Лом
Подозират отравяне на птиците от водата на Бели Лом

Подозират отравяне на птиците от водата на Бели Лом

Мъртви щъркели в Разградско станаха причина за съмнения за замърсяване на река Бели Лом. От неделя, когато екипът на NOVA разбра за проблема, е подал сигнали до екоинспекцията в Русе, която отговаря за района на Разград, в Държавната агенция по безопасност на храните и до Община Разград.

До вчера след обед нямаше информация какво са направили институциите, за да се разбере причината за смъртта на щъркелите. В крайна сметка в късните часове вчера, от Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че след като са взели труповете на птиците, са успели да изолират проба, която пък да бъде изпратена в лаборатория.

За проблеми обаче с мъртвите щъркели сигнализира господин Иванов.

„В това поле, тук зад мен, имаше два щъркела. В другото поле, от другата страна, щъркелите бяха седем на брой. Някои от тях бяха разчленени. Има диви животни в района, които най-вероятно са ги разнесли”, обясни Иванов.

Съмненията за причините за смъртта са няколко, сред тях и за волтова дъга.

„Моето лично мнение е, че не може да бъде от волтова дъга, тъй като щъркелите са намерени на различни места”, коментира Иванов.

„По мое мнение щъркелите са натровени от местната река”, коментира той.

Освен че е бяла, около реката има и силна миризма.

„Миризмата е парлива, люти на очите. Мирише на развалени яйца, на някакъв химикал – сяра”, коментира Иванов.

„Индикациите са много ясни. Според мен е замърсена вода в река Бели Лом, заяви Монев.

„Тук имаше дори и рибари, които ловяха риба. А сега няма абсолютно никаква фауна в тази река. Нито преди Разград, нито в Разград, коментира Монев.

Хората се оплакват, че проблемът е от години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари