Мария Захарова: За Москва мирът означава неутрална Украйна с орязани територии

2
Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава до нашите граници, заяви говорителката на руското външно министерство
Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава до нашите граници, заяви говорителката на руското външно министерство Снимка: © РИА Новости / Пресс-служба МИД РФ

Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава до нашите граници, заяви говорителката на руското външно министерство

Русия смята повече от всякога, че мирът означава отрязване на южните и източните региони на Украйна, заяви пред Франс прес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

В интервюто си тя уверява, че Москва разчита също на "неутрален статут" на Украйна - нещо, което би я отдалечило от съюзниците ѝ от НАТО, които руското правителство разглежда като екзистенциална заплаха. Освен това тя повтори отново официалната позиция на Кремъл, че на 24 февруари 2022 г. Русия е започнала войната, за да се защити от Запада и да помогне на рускоговорещите украинци.

"Ние няма да позволим съществуването на нацистка държава до нашите граници, чиято територия би представлявала източник на опасност за Русия и за съседните страни", увери говорителката, цитирана от БТА. Според нея Русия, макар и воюваща страна, не е отговорна за липсата на мирен процес, защото "няма никаква политическа воля в полза на мира, било в Киев или на Запад".

Захарова отхвърли категорично мирния план, предложен миналата година от украинския президент Володимир Зеленски, който предвижда пълно изтегляне на руските войски от неговата страна. Силите на Москва окупират близо 18 % от украинската територия.

Според говорителката на руската дипломация искането на Украйна за защита на нейния суверенитет и териториална цялост "реално няма никакво отношение към мира". "Става дума за серия от ултиматуми, отправени към Русия, за да оправдаят продължаването на бойните действия", заяви тя. "Киев не иска да се съобразява със сегашните реалности и следва целта да накара, с помощта на Запада, нашата страна да капитулира", добави тя.

Захарова увери също, че западната политика на санкции се е "провалила" и се е обърнала срещу авторите си. Москва не е изолирана, геополитическото ѝ влияние не е намаляло, а международният ѝ авторитет дори "се е засилил", смята говорителката. Тя посочи, че 80% от световното население живее в страни, които не са въвели санкции срещу Русия.

Лишена от западните си клиенти, Москва пренасочи голяма част от износа си на петрол и газ към Китай и Индия, отбелязва АФП. Според руската дипломация това е по-важно от решението на Общото събрание на ООН да призове, година след началото на офанзивата, за пълно изтегляне на руските войски.

Необвързващият текст, приет от Общото събрание, получи подкрепата на 141 страни членки. Индия и Китай са сред 32-те въздържали се, а 7 държави, включително Северна Корея, гласуваха "против".

В интервюто си Захарова приветства "нарастващото сътрудничество" с много страни в Азия, Африка, Близкия изток и Латинска Америка. Москва смята Пекин за "съмишленик", с когото може да изгради "глобално партньорство и стратегическо взаимодействие", добави тя.

Говорителката също така заяви, че Русия развива отношенията си със Северна Корея и обвини САЩ, че се стремят към "ескалация на Корейския полуостров, като увеличават военната си активност в подрегиона". "Подобна политика от страна на САЩ е опасна и води до сериозни последици", прецени тя.

През ноември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предупреди, че военните връзки между Северна Корея и Русия се засилват и представляват заплаха, припомня АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    до 1
    Защо вие дето сте фенове на ес и сащ никога нямате нищо да кажете? Винаги едни плоски мнения от едно изречение, сакаш писани от 15 годишно дете, което преповтаря западната пропаганда, която гледа в youtube?
  • 7
    2
    общо взето
    Путин го поиска това още есента на 2021, с разликата да се изпълнят минските споразумения, т.е. автономия за донбас и луганск! Отговориха му нагло и безпардонно и последва това. Март 2023 в Истанбул ся договориха за спиране на огъня и автономиите, подписаха предварителното споразумение, руснаците се изтеглиха от Киев, след което, сега разбрахме, западните им съюзници са ги накарали да го отхвърлят и се стигна до тук. Само дето сегашните пспоразумения няма да са толкова меки за украинците! Май бисмарк беше казал, че първото предложение на руснаците е най-доброто.
  • -4
    1
    F-off
    Нацистката държава, опасна за всичките си съседи -Руzzия говори за нацисти.....Каква ирония...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари