Мария Толева: Наблюдава се масов хормонален дисбаланс при жените, билките помагат

1
"Жените трябва да знаят точната си  диагноза и съответстващата й комбинация от билки и екстракти, за да помогнат на организма  да  си  набави необходимите биологично активни вещества", казва русенката
"Жените трябва да знаят точната си диагноза и съответстващата й комбинация от билки и екстракти, за да помогнат на организма да си набави необходимите биологично активни вещества", казва русенката Снимка: Фейсбук

Съвременните хора са подложени на различен вид стрес, който понякога те изобщо не осъзнават

Прекъсната връзка с естествения източник на енергия – природата  - също допринася за това телата и психиката ни да заболяват, както и ксеноестрогените, които неизбежно  приемаме  заради замърсената околна среда, изкуствени храни, козметика и битови предмети, разкрива Мария Толева.  Тя е хабилитиран специалист по приложения в медицината на биологично активни вещества, извлечени от природни източници, етерични масла и лечебна козметика.

Ежедневното тичане по задачи, многото отговорности, ковид пандемията и кризата в отношенията помежду ни и на работа, допълнително обострят нервите ни. Така се оказваме с най-различни заболявания – диабет, ендрокриннни болести, хормонален дисбаланс. Наблюдават се и сериозни аномалии – 35 годишни жени в климактериум или 17 годишни момичета без цикъл,  тревожна е Мария Толева

Има много типове женски хормонален дисбаланс , но е възможно една жена да има симптоми, които попадат в повече от една група.

 Ето основните типове и симптоми  на дисбалансиран хормонален статус: 

Тип 1: Прогестеронов дефицит

  • Безсъние, ПМС /предменструален синдром/
  • Болка в гърдите
  • Неочаквано увеличаване на теглото
  • Тревожност или нервност
  • Безплодие
  • Повтарящи се главоболия
  • Спонтанен аборт

Жени, които изпитват тези  симптоми, страдат от дефицит на прогестерон . Това е най-често срещаният хормонален дисбаланс. Той може да засяга  жени от всяка възраст.

Тип 2: Естрогенов дефицит

  • Вагинална сухота
  • Нощно изпотяване
  • Болки при полов акт
  • Инфекция на пикочния мехур
  • Горещи вълни , депресия, проблеми с паметта

Този хормонален дисбаланс е по-чест при жените, които са в менопауза. За да се реши този проблем, те трябва да направят някои промени в диетата, да консумират някои препоръчителни храни и  билки, а при необходимост да използват естрогенни добавки. Анализ на  естрадиол често се препоръчва.

Тип 3: Излишък на естроген

Симптомите, с които се сблъскват жени, страдащи от хормонален дисбаланс тип 3, включват:

  • Прекалено увеличаване на теглото
  • Възпаление и подуване на корема
  • Промени в настроението
  • Дълбока депресия
  • Безсъние или затруднено заспиване
  • Много тежко менструално кървене
  • Мигрена
  • Болка в гърдите

 При  жените, които изпитват този вид хормонален дисбаланс, яйчниците произвеждат значително по-високи от нормалните нива на естроген. Това често е причинено от твърде много телесни мазнини, използването на синтетични хормони или дори противозачатъчни хапчета с високи нива на естроген.

Тип 4: Доминиране на естроген

Жените, които страдат от този тип хормонален дисбаланс, обикновено изпитват комбинация от симптомите на групи 1 и 3. Доминирането на естрогени се среща при жени, когато нямат достатъчно прогестерон, който да балансира естрогена.. Доминирането на естрогена най-често засяга жените на възраст около 40 години.

Как да балансираме хормоните по естествен начин? Ето съветите на Мария Толева: 

Билкови добавки за ниски нива на прогестерон

Известно е, че много  билки, съдържат фитопрогестерон и повишават нивата на прогестерона,  Основно препоръчвам див ямс – корен известен и като сладък картоф, или диоскорея, защото съдържа диосгенин /фитопрогестерон/ и е добър източник на витамин Е.

Билкови добавки при ниски нива на естроген

Билките и екстрактите  от   женско биле, цвят на червена детелина, соя ,черен кохош  са препоръчителни при понижен естроген, но не трябва да се приемат без лекарски консулт, ако имате гинекологични заболявания или  болести на млечната жлеза. На всички е известно,че хормоналния дисбаланс и при двата пола води до коварни заболявания,често протичащи без ясно изразени  симптоми. ПОРАДИ  ТАЗИ  ПРИЧИНА  КОНСУЛТАЦИЯТА С  ГИНЕКОЛОГ  И ПРЕГЛЕДЪТ  НА   МЛЕЧНИТЕ  ЖЛЕЗИ  СА  ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ

Като напълно безвредна и изключително полезна билка, препоръчвам шатавари. Не случайно в индийската медицина Аюрведа, шатавари се нарича „най-женската билка.”  

Билкови добавки при доминиращ естроген и за  премахване  на ксеноестрогени:

Диоскорея корен - освен че стимулира производството на прогестерон, намалява нивата на естрогена. Той също така намалява количеството на хормона пролактин, който има тенденция да понижава нивото на прогестерона, повишавайки нивото на естрогена в организма.

 Екстракт от броколи,  цинк  и витамините от група В  допринасят за детоксикацията на ксеноестрогените. Пробиотикът от козе мляко  спомага  за балансирането на чревната флора, оказвайки голям ефект върху естрогенния баланс на организма

Съветвам жените, които усещат, някои от описаните симптоми, да не се притесняват и стресират, а да знаят, че природата е измислила лек за всяка наша болка. Просто трябва да знаят точната си  диагноза и съответстващата и комбинация от билки и екстракти, за да помогнат на организма  да  си  набави необходимите биологично активни вещества.  Не пропускайте  профилактичните или задължителни медицински прегледи, съветва Мария Толева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари