Мария Габриел и вълните в блатото

1
Предимства и недостатъци на кандидатурата на еврокомисарката
Предимства и недостатъци на кандидатурата на еврокомисарката Снимка: Facebook

Предимства и недостатъци на кандидатурата на еврокомисарката

Слухът, който се носеше из София от няколко дни, че Борисов ще предложи за премиер някакво пълно противоположие на себе си - жена, под 50 години, юрист, който е добре приет в Европа и владее езици, излезе верен, след като преди официалното връчване на мандата стана ясно, че кандидатурата за премиер-министър за първия мандат ще е еврокомисарката Мария Габриел с моминска фамилия Неделчева. Това бе потвърдено от високопоставени източници в ГЕРБ, информира 24 ЧАСА.

Предимствата на Мария Габриел са, че е доста добре образована и има завиден стаж по европейските институции. Познава отвътре функционирането на съюза и може да свърши много работа по приемането на законите, необходими за получаването на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Друго преимущество е, че тя в лично качество общува нормално с всички влиятелни фактори у нас - партии от целия спектър, президента, неправителствен сектор, синдикати, университети, лидери на мнение.

Главният ѝ недостатък е, че е прекалено лоялна на Борисов и това е добре известно и заради това вероятно по-трудно ще получи подкрепа извън ГЕРБ. Но това да си партийно лоялен е възможно да се окаже и преимущество във време, в което се нагледахме на серийни предателства и елементарно интересчийство.

Идеята да се предложи млада, образована жена идвала от немските партийни фондации, които имат експертиза за България и влияние в ГЕРБ.

Там смятали, че шанс за подкрепа има някой, който дори и физически изглежда различно от Борисов - жена, а не мъж, слаб, а не охранен. Но пък няма да го арестуват по тъмно. А ако някой отвън много държи в България да има прозападна стабилност, това е Берлин, а не Вашингтон.

Неочакван недостатък може да се окаже издигането на нов български комисар, което създава проблеми в самата Европейска комисия. Когато преди година Северна Ирландия изтегли своя комисар заради някакъв местен ковид скандал, това се оказа много голям проблем. Наложи се разместване на ресорите на половината комисия, защото оттегленият Фил Хоган имаше ресор търговия, а сега Северна Ирландия получи финанси, защото новата кандидатка като профил отговаряла повече за това.

Ако Габриел бъде избрана, България ще трябва да предложи човек, който отговаря на профила да бъде комисар за наука, иновации, култура, спорт и младеж. Защото ако е нещо друго, ще трябва пренареждане на цялата комисия отново.

В целия пъзел Габриел може да получи неочаквана подкрепа в замяна на поста на еврокомисар, който, както е известно, е добре платен. Например, ако на нейно място издигнат човек от ПП или пък евродепутат с бекграунд в борбата с младежката безработица. Тоест той би се вписал на нейно място без пренареждане на всички ресори. Тогава някоя от партиите може да подкрепи такъв кабинет, заради поста на европейски комисар

Кандидатурата на Габриел предизвика вълнение и в средите на ГЕРБ, където въпросът за съществуването на партията в режим "постБорисов" е актуален.

Дори и да не бъде избрана за премиер, Борисов ще я лансира в А групата на партията, а със сигурност предстоят избори - местни, президентски, европейски и парламентарни. Определено кандидатурата на Мария Габриел е изненада, която ще образува вълни в българското политическо блато.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 17
    1
    daskal
    Кой е съпругът на тази брюкселска кариеристка и бюрократка? Какво общо имат тези тарикати с нещастната ни България? Те живеят в паралелен свят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари