Мария Габриел: България и Мароко имат амбицията да са лидери на стабилността

0

Вицепремиерът бе на работно посещение в Мароко

На 10-11 януари заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел бе на работно посещение в Кралство Мароко. Посещението е първото на български външен министър в Мароко от 10 години насам и е по покана на Н.Пр. Насер Бурита, министър на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците, живеещи в чужбина. В българската делегация, водена от вицепремиера, участва и Кръстю Кръстев, министър на културата.

Вицепремиерът Мария Габриел проведе срещи с министъра на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците, живеещи в чужбина, Н. Пр. Насер Бурита, с председателя на Камарата на представителите на мароканския парламент Рашид Талби Алами и със съветника на крал Мохамед VI Андре Азулей, съобщават от Външно министерство.

В рамките на работното посещение бяха подписани Съвместно изявление, очертаващо конкретни сфери за задълбочаване на двустранните отношения и Тригодишна програма за сътрудничество в областта на образованието, висшето образование, научните изследвания, културата, комуникацията, младежта и спорта. Подписано бе и Споразумение за копродукция и кинематографски обмен, на базата на което ще се провеждат редица инициативи, като седмица на българското кино в Мароко и на мароканското в България.

След двустранната среща вицепремиерът Мария Габриел и министър Насер Бурита направиха съвместно изявление за медиите. Вицепремиерът Габриел благодари за поканата и подчерта, че България и Мароко са традиционни партньори, които поддържат активен диалог, в центъра на който са взаимното уважение и общи интереси. Тя отправи поздравления за избирането на Мароко за председател на Съвета на ООН по правата на човека (СПЧ) за 2024 година, чиято кандидатура България подкрепи, както и по повод 79-ата годишина от обявяването на манифеста за независимост на Кралство Мароко.

Приятелство, доверие, потенциал за развитие, са посланията, които отправих”, заяви Мария Габриел. “България и Мароко ще работим за нова динамика и развитие на партньорството между двете страни”, посочи вицепремиерът. “Обединихме се около нуждите за 4 направления на сътрудничество - икономика, образование и култура, сигурност и борба с нелегалната миграция, споделени ценности. Най-важното за нас, обаче е човешкият контакт -между хората, между народите ни на базата на културата, образованието, младежта и спорта, чрез който можем да развиваме потенциала на нашите отношения”, каза още Габриел.

Тя акцентира на един от важните резултати от срещата от 2024 година започват политически консултации по набелязаните сфери на сътрудничество. Вицепремиерът отбеляза също значението на сътрудничеството на Мароко с ЕС. “И България, и Мароко имат амбицията да са лидери на стабилността в своите региони”, категорична беше Мария Габриел.

Тя изрази увереност, че подписаните в рамките на визитата споразумения ще допринесат за развитието на партньорството между България и Мароко и ще донесат ползи на гражданите на двете страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Гражданин
    Хапва всичко колега от коментар №1.Само дето има една подробност.Всичко,което Вие изброявате е течно при нея.Та затова е слабичка горката.Целият и род е известен с любовта към течните храни.Ама какво да направиш - едни са като нас,други се хранят със слънце,а трети с течни храни на база етиловия алкохол.С други думи - биоразнообразие.
  • 3
    1
    Притеснен
    Абе това момиче стройното Мария Гебриъл ,свинска пръжолка не хапва ли на скара на тиган,кюфте,бял хляб? Бледичко и слабинко ми се види туй дете.Не го е хранила баба му с мекици и боза.Тя хептен скумриика.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари