Мария Габриел: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген

0
Министърът на външните работи очаква подкрепата на европейските ни партньори до края на тази година
Министърът на външните работи очаква подкрепата на европейските ни партньори до края на тази година Снимка: Мария Габриел / Facebook

Министърът на външните работи очаква подкрепата на европейските ни партньори до края на тази година

България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и очакваме подкрепата на европейските ни партньори до края на тази година. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместен брифинг с министъра на външните работи и европейските въпроси на република Хърватия Гордан Гърлич Радман.

„До края на годината като календар е предопределен и от заседанията, на които има възможност да бъде взето такова решение – визирам Съвета, има през октомври и декември“, отговори външният министър на въпрос дали краят на годината остава като дата, в която България да бъде приета в Шенген. Според Габриел Австрия и Нидерландия трябва да бъдат убеждавани да подкрепят страната ни. Двете страни са единствените, които са против членството на България в Шенген.

За да се справим с въпроси, каквито повдига Австрия, за борба с нелегалната миграция, с членството си в Шенген България ще допринесе още повече за справяне с този проблем, смята вицепремиерът. По думите ѝ, ако България и Румъния бъдат приети в Шенген, това ще допринесе за свободното движение на хора, стока и услуги.

По време на срещата е направен преглед на двустранните отношения на двете страни, посочи Габриел. Обсъдихме възможностите за активизирането и надграждането им, каза тя.

Специално внимание обърнахме на сътрудничеството в областта на икономиката, енергетиката, образованието, както и за това как заедно двете страни могат да дадат отговори на предизвикателствата на дигитализацията и зеления преход, коментира Габриел. Обърнато е много силно внимание и на подкрепата за Украйна, каза още тя.

Това е първото официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство, а Габриел го определи като знаково.

Като държави членки на ЕС и НАТО България и Хърватия споделят обща отговорност за укрепването на сигурността и стабилността на Балканите. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министър Гордан Гърлич Радман, които проведоха среща по-късно днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на президента.

Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман ще посетят по-късно днес столичното 102-ро основно училище с преподаване на хърватски език. В рамките на визитата на хърватския министър у нас са предвидени срещи с държавния глава Румен Радев, министър-председателя академик Николай Денков и председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Добре е да знаете...
    Източна Европа е големият губещ от началото на 21 век. В момента тя плаща 300-400 милиарда долара всяка година на Западна, и основно на Германия. Източна Европа е в типична "хватка на доминионите", известна още от Римската империя. Това е моделът една държава да се колонизира като се подкупи елитът и. Римляните не са завладявали само с легиони. Много повече земи са присъединили мирно. Отиват, подкупват местните вождове и те от вождове стават управители на Римски провинции. Империята ти е зад гърба, и с нея заедно можеш да събереш много повече данъци от преди. Т.е. това е съюз на елита с империята, за да се издоят поданиците. Системата е работела с векове. Прилагана е и от Англия в Индия например - там провъзгласявали махараджи от името на кралицата. И после заедно изсмуквали обикновения народ. В момента ЕС е точно това. Западът, но основно Германия, подкупва местния елит чрез еврофондовете. Елитът вкарва държавата в ЕС, и превръща членството в абсолютна религия, включително с репресии срещу който е против. Излизането се превръща в ерес. А вкараната страна се изсмуква чрез други механизми - изкупуват местни монополи, търговски вериги, сключват се неизгодни договори с дълъг период, които не могат да се сменят при смяна на властта и пр. Еврофондовете и високо платените служби в ЕС за шепа чиновници, са "подкупът", платен на елита. В замяна се завзема пазарът на съответната страна и той се дои в полза на западните корпорации. Това става чрез електроснабдяване, водоснабдяване, топлофикация, чрез западните стоки монополно налагани в търговските вериги, чрез далеч по-големи и недостижими за местния бизнес бюджети за реклама, маркетинг, чрез изкупуване на медии и пр. Съотношението между фондове и източени пазари е по-лошо от 1:10. Ако Източна Европа излезе от ЕС и спре тази огромна субсидия, която плаща на Западна, тя може да е двойно по-богата. Минимум. Това би успокоило обществото и доста би намалило и натиска за емиграция, който е друг начин за изсмукване. Чрез по-високи заплати, Западът прибира най-добрите специалисти на Изтока, и така разширява изоставането.
  • 2
    3
    Стоян
    Нито сме за еврозоната нито за Шенген,с това правителство от мафиоти и престъпници,а каквито сме дрипльовци...бедни и жалки
  • 2
    2
    нещо бъркаш
    двата щата, пич! Бюджетен дефицит под 3% е изискване за еврозоната, не за шенген! :) :) :)
  • 1
    1
    Аз
    А ми не е вярно това което казва, България НЕ Е ИЗПЪЛНИЛА всичко критерии за Шенген. Бюджетния ни дефицит е над 3%.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари