Мариета Волф пита кмета на Русе

0

До Кмета на Община Русе,

Г-н Пламен Стоилов

Питане от Мариета Волф, общински съветник от “Патриотите, ВМРО, Глас народен

Относно: Новоизградено кръстовище на ул. Изгрев до бл. 303, срещу бл. 302, кв. Чародейка Север, гр. Русе

Уважаеми Господин Стоилов,

На 24.01.2016 г Обществен съвет Русе е изпратил писмо до Вас и директора на ОДМВР гр. Русе, в което се посочват проблемите, възникнали на новоизграденото кръстовище в кв. Чародейка Север на ул. Изгрев до бл. 303, свързващо ул. Изгрев с отсечка, стигаща до бл. 304, а именно:

1. Кръстовището е с много тесни ленти под остър ъгъл, високи бетонни бордюри и островчета. При първия обилен снеговлеж и невъзможността за почистване единият знак е изчезнал, в следствие на което няколко коли са претърпели ПТП поради необозначеното островче.

2. Във връзка с това живеещите в квартала молят кръстовището да се реконструира, като бъдат премахнати островчетата.

На 01.02.2016 г е получен отговор единствено от директора на ОДМВР гр. Русе, в което е посочено съвсем различно кръстовище - това между ул. Шипка и ул. Филип Станиславов - и се казва, че писмото е препратено до КОБД при Община Русе за разглеждане по компетентност.

В резултат единствените предприети действия са се изразили в поставянето на нов знак на островчетата.

В ролята ми на общински съветник бях помолена от граждани, живеещи в бл. 303, да отида на място, да се срещна с тях и да им съдействам за решаване на проблема. Конфликтните точки, на които ми обърнаха внимание гражданите, и които установих сама като шофьор с над 22-годишен стаж, са следните:

1. Кръстовището е с много тесни ленти под остър ъгъл, високи бетонни бордюри и островчета. Дори при идеални метеорологични условия този остър завой, възникнал от поставянето на двете островчета, може да се вземе единствено на 1-ва скорост, и то от кола с къса база. Всички останали “обират” единия от двата бордюра или с предна лява, или с дясна задна гума. Свидетелство за това са част от приложените снимки, от които се виждат следите от гуми на двата бордюра. При тази конструкция на кръстовището то реално е непреодолимо при зимни условия, от една страна поради факта, че то не може да бъде почистено от снегорин, и от друга - тъй като високият градус на изкачване и непочистените улици не допускат използването на първа предавка.

2. Поради стеснения от островчетата път този участък е непроходим за снегорини, линейки, пожарни коли и сметопочистващи камиони при каквито и да било метеорологични условия. Освен това пред бл. 303 няма нито изграден тротоар, нито място за пряк достъп на МПС до паркоместата около него. За да достигнат до бл. 303 МПС и превозните средства със специален режим изминават следния маршрут от около 2 км: ул. Изгрев - ул. Филип Станиславов - ул. Зорница - ул. Опълченска.

3. Точно на същото кръстовище е имало и продължава да има спирка на автобусна линия 30. Тук е важно да се отбележи, че няма нито един от атрибутите, показващи, че на това място спира средство на ОГТ - няма конструкция, няма светлинно табло, няма указателна табела, няма пешеходна пътека.

4. Покрай този проблем, преминавайки няколко пъти през кв. Чародейка, установих и че в отсечката на ул. Филип Станиславов в посока кв. Чародейка Юг между ул. Зорница и бул. Васил Левски има спирка на ОГТ с конструкция и светлинно табло. В обратната посока обаче е налице единствено стара табела без каквато и да било информация на нея.

5. Също така пешеходната пътека на кръстовището  м/у ул. Зорница и ул. Филип Станиславов от страната на бл. 401 е с вече напълно изтрита маркировка по пътното платно.

В тази връзка Ви моля за устен и писмен отговор на следните въпроси:

1. Възможно ли е да бъдат взети мерки за преразглеждане и реконструкция на кръстовището на ул. Изгрев до бл. 303, срещу бл. 302, кв. Чародейка Север преди началото на зимния сезон с цел да се предотвратят ПТП, както и да бъде осигурен пряк достъп на всички МПС до бл. 303?

2. Кога ще бъде оборудвана спирката на линия 30 на същото място така, че да са налице конструкция, светлинно табло и пешеходна пътека?

3. Съществува ли спирка на ОГТ в  отсечката на ул. Филип Станиславов в посока кв. Чародейка Север между бул. Васил Левски и ул. Зорница. Ако да - кога ще бъде оборудвана? Ако не - кога ще бъде премахната старата табела?

4. Кога ще бъде подновена маркировката на пешеходната пътека на кръстовището  м/у ул. Зорница и ул. Филип Станиславов от страната на бл. 401?

С уважение - Мариета Волф

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари