Мариана Александрова: Хората с диабет тип 2 са ощетени

1
Диабетици отново сигнализираха, че липсват глюкомери и лентички, с които само да мерят кръвната си захар
Диабетици отново сигнализираха, че липсват глюкомери и лентички, с които само да мерят кръвната си захар

Това е битка, която ще водим на живот и смърт, заяви председателят на сдружение "Диабет и предиабет"

Диабетици отново сигнализираха, че липсват глюкомери и лентички, с които само да мерят кръвната си захар. Проблемът засяга най-силно хората с тип 2, алармира в ефира на БНР Мариана Александрова председател сдружение "Диабет и предиабет".

"Става въпрос за толкова малко. Не е честно!", каза Александрова в предаването "12+3".

От организацията са изпратили декларация до НЗОК, МЗ и омбудсмана на България и настояват да получат безплатни глюкомери и лентички като на диабетиците от Тип 1 и тези, които са на инсулин.

"Този проблем е повече от 20 години, а при нас като организация 10 години и ние се борим. Лошото е, че хората с диабет тип 2 са ощетени по 7 – 8 критерия. Ако не си на инсулин, трудно взимаш ТЕЛК. Последната промяна за хората с тип 2 е да взимат ТЕЛК 50% при доказани 2 усложнения от диабета. Хората се радват, защото 90% от хората с тип 2 им бяха спрени инвалидните пенсии в малки гардове и това означаваше, че взимат само 35 лв. от общината", разказа Мариана Александрова.

Нещата се гледаха лежерно, все едно е несериозен диабет, а той дава същите усложнения които дава диабет тип 1, сподели Александрова.

По отношение на исканите от организацията безплатни глюкомери и лентичките тя предупреди, че "това е битка, която ще водим на живот и смърт".

"И ако трябва, ще правим протести. В България има 156 диабетни организации", заяви председателят на сдружение "Диабет и предиабет".

Фирмите биха ни раздали безплатни глюкомери, ако Касата реимбунсира лентичките, каза Александрова какво е решението на проблема.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Аз
    На никой не му пука за нищо в тази държава. Само гледат да си вземат заплатите и бакшишите от европейските пари.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари