Манолова: Жалбите срещу преизчисляването на пенсиите се увеличават лавинообразно

0
Има нужда от нов социален проект, който да защитава интересите на най-ощетените слоеве в обществото, каза тя
Има нужда от нов социален проект, който да защитава интересите на най-ощетените слоеве в обществото, каза тя

Има нужда от нов социален проект, който да защитава интересите на най-ощетените слоеве в обществото, каза тя

След столицата във Враца с подкрепата на Гражданска платформа "Изправи се. БГ" вече са внесени първите жалби срещу неправилното преизчисляване на пенсиите, съобщи лидерът на гражданското движение Мая Манолова, предава БТА.

Тя участва днес заедно с националния координатор на платформата Андрей Вълчев в среща с координаторите от областта. По думите на Манолова жалбите срещу преизчисляването на пенсиите се увеличават лавинообразно. Редът обаче е такъв, че най-напред решенията за преизчисляване на Националния осигурителен институт /НОИ/ за всеки пенсионер първоначално се обжалват лично по административен ред пред териториалните звена, а след това идва ред на внасянето на жалба в съда, допълни тя. Според нея основна причина преизчислените пенсии да са в по-нисък размер за повече от 1,2 милиона пенсионери е изключването на три години - 2017, 2018 и 2019, когато индексацията е била по друг ред, а не по така нареченото "швейцарско правило". Несправедливо е и изключването на пенсионираните в условията на първа и втора категория труд от преизчисляването на пенсиите, посочи тя и допълни, че са необходими законови промени, за да се реши тази несправедливост.

Решаването на социалните несправедливости в условията на няколко тежки кризи в страната не отговаря на очакванията на хората, изрази мнение Мая Манолова. БСП като социална партия също не е отговорила на тези очаквания, особено с грешките, допуснати с преизчисляване на пенсиите. По думите й, предложеният от правителството бюджет за 2022 година само бетонира неравенствата в обществото без да отговори на най-тежките нужди за справяне с кризите. Има нужда от нов социален проект, който да защитава интересите на най-ощетените слоеве в обществото - пенсионерите, работещите бедни и други, каза тя.

На въпрос на БТА дали Гражданската платформа "Изправи се, БГ" ще се превърне в такъв проект, Манолова не отговори утвърдително. И посочи, че и като движение, което е извън парламента, те успяват да вършат своята работа в подкрепа на хората и в защита на техните социални интереси.

Ето какво сподели тя преди минути в профила си:

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари