НОИ ще обяснява онлайн за преизчислените пенсии и добавките

0
Чрез електронната услуга могат да се проследят плащанията, които се извършват всеки месец заедно с пенсиите им
Чрез електронната услуга могат да се проследят плащанията, които се извършват всеки месец заедно с пенсиите им Снимка: БГНЕС

Чрез електронната услуга могат да се проследят плащанията, които се извършват всеки месец заедно с пенсиите им

Националният осигурителен институт (НОИ) пусна нова електронна услуга за проследяване на всички плащания, които се извършват всеки месец заедно с пенсиите. Чрез новата услуга „Справка за изплатени COVID добавки и разлики“ се прави разграничаване на пенсиите от другите видове неосигурителни плащания, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите.

За да се извърши проверка, пенсионерите трябва да разполагат с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ.

Към момента е видима справката за месец февруари, за която е важно да се отбележи, че в месечния размер на пенсията за януари 2022 г. не се включва еднократното доплащане, което се отнася за декември 2021 г. – разликата за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г. между преизчисления и стария месечен размер на пенсията“, информират от НОИ.

Междувременно от 1 февруари започна и изплащането на еднократната добавка от 75 лв. към пенсиите на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс или имат поставена бустерна доза ваксина до края на 2021 г. Средствата ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите. Така с пенсиите през март на правоимащите лица ще бъдат изплатени 75 лева по данни на Министерството на здравеопазването, получени в НОИ през февруари, за ваксинираните през януари пенсионери.

Тази сума не е част от пенсията и също няма да фигурира в новата справка на НОИ, отнасяща се за март, поради еднократния си характер“, поясняват от Института.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Онлайната
    И кво има да ми обясняват. Нали си виждам банковата сметка. 400 лева инвалидна пенсия заедно със социалната добавка. Значи пенсията ми е 360 лева заедно с ковид добавката. Съответно пенсията ми е 300 лева. За 27 години стаж, половината от които II-ра категория.
  • 1
    2
    Баба
    Сериозно ли мислите, че пенсионерите знаят какво е онлайн.Та те не знаят какво е банкомат.
  • 2
    1
    Abee
    Прости сметки за 2-ри клас:: Преди - коефициент 1.20 за 1 година осигурителен трудов стаж, След - коефициент 1.35 за 1 година осигурителен трудов стаж. Без извадените три години, увеличението е с по-малко 0.15 на година. Нула и нищо на сто лева ! Подигравка и празни приказки ! Добавките - да не ги говорим изобщо !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари