Мамут и аквариум с дунавски риби в Екомузея в Русе

11
Екомузеят в Русе е единствен по рода си в България и бе очакван от русенци повече от 40 години
Екомузеят в Русе е единствен по рода си в България и бе очакван от русенци повече от 40 години Видео: БГНЕС

Уникален Екомузей отвори врати днес в Русе. Той е единствен по рода си в България и бе очакван от русенци повече от 40 години. Реализацията му стана възможна благодарение на проект с европейски средства, спечелен от общината.

Екомузеят е разположен на четири различни етажа с обща площ 2400 кв.м. Тематично е разказано за животинските видове, обитавали Поломието и региона на Русенско, от праисторически бозайници до днес. "За съжаление в България природонаучен музей не е отварян от времето на социализма. Около 40 години очакваме този музей да придобие днешния вид. Самият отдел "Природа" се е местил 14 пъти от сграда в сграда, от склад в склад, това е убийствено, това води до унищожаване на експонати, на препарирани животни. Нашият Екомузей не е класически природонаучен музей, защото тук имаме едно особено съчетание на присъствието на човека в природата и тъкмо заради това говорим за екомузей, а и връзките между местните общности и музея са изключително важни. Такъв музей в България няма", казва директорът на Регионалния исторически музей в Русе доц.Николай Ненов.

Представена е изключително интересна колекция вкаменелости на няколко милиона години, сред които има гигантски кости на мамути. "Имаме четири вида мамути, които са живели тук, на територията на България. Колекцията на Русенския музей действително е една от най-добрите у нас и в света, можем да се похвалим с единствената запазена изцяло долна челюст на най-примитивния мамут, който е живял преди 3 млн.години – мамутус романус. Но за да бъдем в час с времето, да бъдем по-атрактивни, ние сме направили и един космат мамут в реални размери. Това ще ни даде възможност да работим и с деца, с различни публики в бъдеще. Сега подготвяме една игра в 10 стъпки как се къпе космат мамут. Мисля, че това ще бъде любопитно за децата и техните родители", разказва доц.Николай Ненов.

Направени са много диорами, които представят животните и птиците в естествената им среда. Сред препарираните експонати има дори теле с две глави, огромен петел с люспи по краката като на динозавър, триметрова моруна, гигантска костенурка и др. Особено интересен е макетът на пещера, дълъг над 15 метра. Той е разделен на две части и представя Ивановските скални църкви, които са обект от световното културно наследство, и пещерата Орлова чука с прилепи, звуци и сталактити.

Най-атрактивен за посетителите е аквариумът, който е единственият у нас с дунавски риби. В него ще има повече от 35 различни вида риби, като има потенциал да се превърне и в научен център за изследване на конкретни видове риби. Той е с обем 65 000 литра вода и още 20 000 литра вода във филтрите. В него плуват есетри, шарани, бял амур, толстолоб, щуки, сомове и др. Разделени са така, че в един и същ аквариум да има и дънни риби, и такива, които плуват отгоре. От време на време хищните риби се хранят с по-малките, но това е естественият цикъл на природата, обяснява музейният директор. Аквариумът няма да бъде само място за посещение, а и за културни събития – вече е уговорено там да бъде представена книга на търновски преподавател.

Като част от експозициите са направени и филми за биоразнообразието, блатните екосистеми, прилепите и елените. Ще има и интерактивни игри за децата. Отделно са представени колекции от различни предмети от началото на 20 век до днес, както и първите неща, които са се случили в Русе. Отделено е място и на съвременната екоистория чрез разказ за хлорните протести в края на 80-те години.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари