Всички есетрови риби в Екомузея са мъртви след токов удар

1

До момента такъв прецедент в музея не е настъпвал

Есетрите в аквариума на Екомузея измряха, съобщиха от РИМ - Русе. Лятната буря от снощи предизвика токов удар, в резултат на което електрическите предпазители изключват, а всички животоподдържащи системи излизат от строя. До момента такъв прецедент в музея не е настъпвал, поради което специална комисия обследва електрическите системи в Екомузея. Днес сутринта екипът, който поддържа аквариумите, с потрес открива есетровите риби с кореми нагоре. Сред екземплярите има чига и руска есетра. Според експертите кислородът в аквариума се е изчерпал, тъй като е спряла системата за циркулация и аерация на водата.

В аквариума с есетровите риби има и една малка червеноперка, която е останала жива. В останалите аквариуми всички риби са живи. Есетровите риби са живели във времето на динозаврите, а от десетилетия уловът им в Дунав е забранен, тъй като популацията е много малка. Поради тази причина есетрите имат специално място в разказите на Екомузея, тъй като те показват крехкото равновесие в природата. Дори този странен инцидент показва тяхната уязвимост и необходимостта от грижи за опазването на този изключително ценен животински вид.

Есетрите в Екомузея са от 2014 г., а сега предстои да се намерят нови екземпляри от развъдници за есетрови риби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    16
    Липовански
    А Николай Ненов мълчи. Гордо. Както и гордо разнася рогата си от десетилетия. Не му липсва калций на момчето. Правилно Ники, заплатката да върви, другото е подробности.
  • 4
    15
    Акварист
    Всеки уважаващ себе си акварист даже и непълнолетен или малолетен,между 12/14 г.възраст би се подготвил за такава изненадваща ситуация най малко с голяма автомобилна гума пълна с въздух за въздухоподаване и аериране на водата.Нужно е за обогатяване на водата в аквариумите с кислород и за подържане на пречиствателни филтри и системи.Като се има в предвид мащаба на един бъдещ план за въпросният музей,неговата сложност и значение за града е трябвало да бъде залегната резервна система за електро и въздухоподаване поне най малко в един резервен вариант за подържане на животоподържащите системи в тези самостоятелни биосфери.Всички магазини за риба в Русе имат собствени генератори и резервен ел.компресор за екстримна ситуация от този вид.Колко мозък е нужно да имаш освен в часта за усвояване на евро и общински средства та да не се сетиш че е нужно да обезпечиш системите в музея заложено изначало още в проект? Вие със аквариума във Варна защо не съгласувахте или се консултирахте "КаПуТи" РУСЕНСКИ И ПО ПРОИЗХОД ПОЛЯНЦИ СЕЛСКИ С ЦЪРВУЛИ?
  • 6
    14
    to comment 12
    Eşeğin altına çömel
  • 12
    13
    русенец
    Много ми е чудно как така в естествената има среда (р. Дунав) оживяват без кислородна инсталация? А за некадърността на "уредниците", които не са подсигурили системите нямам думи! Че и сами се "хвалят" с некадърността си!!!
  • -13
    12
    4 и 9
    Ешек ярак искате ли?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари