Малкият Тихомир се нуждае от средства за лечение

1
7-годишно момче се нуждае от 54 хиляди евро за лечение в Истанбул
7-годишно момче се нуждае от 54 хиляди евро за лечение в Истанбул

Тихомир от Добрич се нуждае от 54 хиляди евро за лечение в Истанбул

7-годишно момче от Добрич се нуждае от средства за лечение на рядка генетична болест. Детето е с мускулна дистрофия и състоянието му се влошава с всеки изминал ден. Единствената надежда е терапия със стволови клетки в Турция, която ще забави процеса. За нея са необходими 54 хиляди евро.

Първите признаци на болестта се проявяват преди около 2 години, когато родителите на Тихомир научават тежката диагноза: Мускулна дистрофия тип Дюшен – нелечима!

“У нас, колкото и жалко да звучи, тези деца са обречени, защото единственото, което предлагат е кортикостероидна терапия. Прогнозата им е, че около 12-годишна възраст те става инвалиди и живеят максимум до 30-годишна възраст”, разказва майката на Тихомир Анна Зурнаджиева.

Детето е подложено на 10-месечна терапия с кортикостероиди, които увреждат множество органи и водят до наднормено тегло. В началото на годината я спират и той отслабва с 12 килограма. Откриват алтернатива в клиника в Истанбул, където предлагат вливане на стволови клетки, но сумата е много над възможностите на семейството.

“Дори фонда за лечение на деца в чужбина не би ни спонсорирал, защото това е нелечимо заболяване. Неговото състояние се влошава с всеки изминал ден – допреди няколко месеца той успяваше абсолютно самостоятелно да изкачва стълби, но вече не може. Ние му направихме едно изследване, което доказва, че сега се разрушават мускули, т.е. колкото по-бързо отидем, толкова по-добре”, обяснява майката.

Проучванията сочат, че с генна терапия и трансплантация на стволови клетки се увеличава качеството и продължителността на живот на хората с мускулна дистрофия.

“Надяваме се да успеем да отидем и те наистина да му с печелят това време. Колкото и да е, то е ценно за нас”, казва Анна Зурнаджиева през сълзи.

Мечтата на майката е невръстният ѝ син да може да тича малко по-дълго и да се радва на детството, а плахата ѝ надежда е, че учените ще открият лек за всички, като него.

Всеки желаещ, който иска да помогне, може да го направи:

Банкова сметка:

IBAN : BG15UBBS80021030532450

BIC код : UBBSBGSF

Титуляр на сметка : Тихомир Тихомиров Зурнаджиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари