Малинопроизводители блокират кръговото движение по пътя Търговище - Русе

1
Протестът ще се проведе на 21 март, вторник в 10 ч.
Протестът ще се проведе на 21 март, вторник в 10 ч. Снимка: Agrosalon.bg

Протестът ще се проведе на 21 март, вторник в 10 ч.

Малинопроизводителите ще блокират със земеделска техника кръговото движение по главен път Е79 на пътя Търговище - Русе, заради увеличените с до 400% цени на водата за напояване за сезон 2023. Протестът ще се проведе на 21 март, вторник в 10 ч. Това заяви Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-я), съобщава Агрозона.

През изминалата седмица земеделските производители отново бяха планирали протест, който временно отложиха сред провелата се среща между представители на бранша, Напоителни системи и Министерство на земеделието.

По време на срещата зърнопроизводители направиха предложение как не само да се намалят цените на водата за напояване, но дори тя да стане напълно безплатна. За целта, МЗм се ангажира с проучване на въпроса и търсене на възможност за финнсиране в размер на 14-20 млн.лв, които да покрият разходите на държавното дружество и по този начин водата за напояване за земеделците да стане безплатна. Няколко дни по-късно обаче, зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков съобщи, че на този етап това няма как да се случи, тъй като такъв тип финансиране на дружеството би бил нерегламентирано държавно подпомагане. Въпреки това от МЗм се ангажираха да покрият разликата в цената на водата за напояване спрямо сезон 2022 и 2023.

„Никой не се е свързал с нас за да ни уведоми кога и как ще се случи това нещо. В нашия сектор е наложително да започем да напояваме в началото на април, поради спецификата на отглеждане на ягодите. Когато те са покрити с найлон, дори да има валежи, кореите им остават сухи“, коментира за Агрозона Петков.

Производителите на ягоди използват водата не само за напояване, но и с друга цел - наторяване.

Чрез водата те въвеждат и необходимите за развитието на насажденията торове, които да подпомогнат развитието им. Ако водата закъснее, ще се изпусне и моментът за наторяване, а това може да доведе до много големи загуби за производителите.

Ако в най-кратък срок проблемът не се изясни, още в началото на сезоа има опасност да загубим до 40% от реколтата си. Загубите на дка могат да бъдат до 800 лв. само поради липсата на вода и торене. Когато се плати и скъпата сметка за вода, разходите ще бъдат непосилни за производителите“, допълва Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари