Македонското правителство одобри пристъпването към конституционни промени

0
Текстовете за промени в конституцията на Северна Македония бяха приети от правителството, отиват в парламентарна процедура
Текстовете за промени в конституцията на Северна Македония бяха приети от правителството, отиват в парламентарна процедура Снимка: Пресцентър на правителството на Република Северна Македония

Текстовете за промени в конституцията на Северна Македония бяха приети от правителството, отиват в парламентарна процедура

Правителството на Република Северна Македония на днешното си заседание разгледа и прие текста на Предложението за пристъпване към конституционни промени и реши документът да бъде внесен в Събранието на Република Северна Македония, съобщи пресслужбата на кабинета на РСМ, предаде БГНЕС.

Предложението за пристъпване към изменението на Конституцията е изготвено от работна група, съставена от експерти, видни преподаватели от няколко университета в страната, както и представители на политически партии, с единодушна подкрепа на съдържанието на текста, след което той беше включен в дневния ред на днешното правителствено заседание по предложение на Министерството на правосъдието“, се казва в съобщението.

Предложението е изготвено въз основа на заключенията на парламента на РСМ, приети на сесията, проведена на 16.7.2022 г., и е обвързано със заключенията на Съвета на Европейския съюз, както и общата позиция на ЕС след политическата среща на Междуправителствената конференция за присъединяване на Скопие към ЕС.

Северна Македония, в съответствие със своята стратегическа решимост за пълноправно членство в Европейския съюз, е решена да изпълни задълженията, поети в рамките на преговорите и преговорите за присъединяване на Република Северна Македония с Европейския съюз, които започнаха с провеждането на първия Междуправителствена конференция, проведена на 19.07.2022 г.

Промените се отнасят до добавянето на части от нации в преамбюла и членове 49 и 78 от Конституцията. Тоест във формулировката… се добавят: българският народ, хърватският народ, черногорският народ, словенският народ….

В съответствие с това беше направена поправка и в Комисията за връзки между общностите за запазване на така определения в преамбюла на Конституцията паритет на представителите в парламента на всички общности“, съобщава правителството на РСМ.

Призив към европейски консенсус

Поради всички тези причини Правителството очаква конструктивност от всички политически субекти, представени чрез народните представители в парламента, добросъвестност от всички народни представители и насоченост към постигане на междупартиен консенсус при приемането на конституционните промени като част от преговорната рамка с Европейския съюз“, се допълва в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    «Па шта си ти?»
    Македонците ще извъртят някой византийски номер - те са факири.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари