Българите ще бъдат вписани в конституцията на РСМ преди влизането в ЕС

0
Това потвърдиха от македонското правителство
Това потвърдиха от македонското правителство Снимка: iStock / Getty Images

Евродепутатът Илхан Кючюк обяви, че отворените въпроси между двете страни не са оставени настрана и ще вървят напред чрез образование, култура, инфраструктура

Българите ще бъдат вписани в конституцията на Северна Македония. Това потвърдиха от македонското правителство по време на днешната съвместна конференция, която се проведе в Скопие, предаде bTV.

Това ще стане преди влизането в Европейския съюз в срок, договорен със София. Евродепутатът Илхан Кючюк обяви, че отворените въпроси между двете страни не са оставени настрана и ще вървят напред чрез образование, култура, инфраструктура.

"Има ясна политическа воля за това. Нашата позиция е, че трябва да стане преди да влезем в ЕС", заяви Боян Маричич, вицепремиер по европейски въпроси на Северна Македония.

"Постигнахме споразумение заедно да предотвратим злонамерената пропаганда, ако тя се появи в нашите държави, да бъдем заедно срещу речта на омразата и заедно да победим национализма", каза министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Ден по-рано българският премиер Кирил Петков беше категоричен по време на изслушването си в парламента, че по време на визитите в РСМ и България фокус е бил поставен и върху правата на хората с българско самосъзнание в Република Северна Македония, като е заявено политическо намерение те да бъдат вписани в конституцията на страната, но без да бъдат поети ангажименти за срокове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    скептик
    що ли не вярвам?!?
  • 4
    2
    русенец
    Какви българи ще вписват, бе Кирчо? В Македония има албанци, има сърби , има българи, има гърци. Само МАКЕДОНЦИ НЯМА ЗАЩОТО ТАКОВА ЖИВОТНО НЯМА! Тия макета са по-арогантни и нагли от софиянците и украинците!
  • 4
    1
    Обещано - не е изпълнено!
    "Българите ще бъдат вписани в конституцията на Северна Македония." - когато ги впишат, тогава нашите да разписват каквото и да е с тези неблагодарни лъжльовци северномакедонците! На такива да им нямаш никакво доверие!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари