Махат давността за приватизацията

2
ГЕРБ започват консултации за промяна на конституцията през другата седмица
ГЕРБ започват консултации за промяна на конституцията през другата седмица Снимка: БГНЕС

ГЕРБ започват консултации за промяна на конституцията през другата седмица

Депутатите от ГЕРБ са склонни да започнат консултации за промяна на конституцията, която да позволи да отпадне давността за тежки престъпления, извършени при и по повод на приватизацията, потвърди  председателката на правната комисия Анна Александрова, цитирана от “24 часа”.

Още другата седмица планираме да започнем консултации, защото ни е възложено от премиера Бойко Борисов, но още няма изготвени текстове, каза Александрова.

За задачата, с която са се заели юристите от ГЕРБ, тя съобщи в интервю за “24 часа” този понеделник. Ето какво каза:

“През 2017 г. имахме готовност след поредната инициатива по идея на премира Борисов както за промени и в конституцията, така и в Наказателния кодекс. Имаме готовност и в този момент. Включително отскоро премиерът ни е възложил на юристите да се съберем и да обмислим отново промени в конституцията. За такава промяна обаче следва да имаме мнозинство, и то над две трети. Следва да се обединим, а колегите от БСП не ни подкрепиха през 2017 г. Сега очаквам, след като всички адмирират усилията на главния прокурор, да дадат знак, че всички бихме могли да променим конституцията и можем да търсим отговорност на хората, извършили престъпление.”

На 14 февруари депутати от “Атака” внесоха законопроект за изменение на Наказателния кодекс в подобен дух, но за да настъпи такава промяна, трябва да се съберат гласовете и на опозицията от БСП, защото трябва да се мине през изменение в конституцията, което изисква квалифицирано мнозинство. Такава промяна ще бъде в унисон с амбициите на главния прокурор Иван Гешев да разследва всички приватизационни сделки заради усещането за несправедливост, което струи от тях. Прокуратурата обаче е с вързани ръце заради погасителната давност по въпросните деяния. И на 13 февруари Иван Гешев призова депутати да си свършат работата и да променят така законите, че да може да се търси отговорност за несправедливата приватизация.

През 2017 имаше подобен проект за изменение на конституцията, който уж се подкрепяше и от БСП, но в крайна сметка не бе гласуван. Тогава управляващите предложиха промени, с които да отпадне давността за наказателното преследване при приватизационни сделки в периода от 1992 до 2019 г.

Анна Александрова потвърди, че онзи проект ще бъде основата на консултациите, които ще правят през другата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари