Людмил Рангелов: Убийствата в Бургас и София са извършени с особена жестокост и по мъчителен начин

0
Престъпленията са достатъчно тежки за доживотна присъда без право на замяна, коментира юристът по наказателно право
Престъпленията са достатъчно тежки за доживотна присъда без право на замяна, коментира юристът по наказателно право Снимка: стоп - кадър / Bulgaria On Air

Престъпленията са достатъчно тежки за доживотна присъда без право на замяна, коментира юристът по наказателно право

Две тежки престъпления разтърсиха София и Бургас. При първото мъж бе убит от жена си и тъща си, а при второто син намушка майка си.

"Престъпленията са достатъчно тежки за доживотна присъда без право на замяна. По същността си това са битови убийства, но същевременно това са убийства при условие на домашно насилие. Къде са неправителствените организации да организират сега протести? Убийствата са извършени с особена жестокост и по особено мъчителен начин", коментира адвокат Людмил Рангелов.

По думите му зад убийството в Бургас стои ключовият въпрос било ли е лицето вменяемо към момента, в който е извършило деянието, намира ли се в абстиненция на шизофрения, съчетана с употреба на наркотици.

"Квалификацията е по няколко показателя. Първо - по майка, второ - при условие на домашно насилие и трето - по особено жесток и мъчителен начин. Многобройните удари, които са били нанасяни, през това време тя е усещала какво се случва и е страдала. Ако приемем, че го е извършил при условие на вменяемост, не изключвам да получи максимална висока присъда", каза адвокат Рангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че за времето от Коледа до днес има още три подобни убийства. Според него държавата има огромен проблем.

"Оставиха тези лица абсолютно неконтролирани, след като изчезнаха психиатричните диспансери", добави адвокатът.

По думите му от гледна точка на Наказателния кодекс наказанията са максимално тежки и там проблем няма, но от гледна точка на контрола върху лица с психични проблеми - там държавата почти отсъства, въпреки че има достатъчно специалисти психиатри.

"Нещата са по-сложни при убийството в София, защото е възможно и да е инцидент. Ясно е, че тъщата е ненавиждала зет си, но едва ли го е подготвила до такава степен, че той да седне в колата и тя да го удуши. Имало е някакъв остър конфликт, трудно е да се каже от кого е предизвикан. 2-3 минути, докато е извършвано душенето, е съзнавал какво става", посочи гостът.

Той добави, че на основата на ДНК тест може да се установи биологичния произход на детето, заради което се смята, че е започнал конфликтът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари