Людмил Рангелов: Промените в Конституцията не водят до някакво подобряване на правосъдието изобщо

0
С тях политиците овладяват прокуратурата, алармира заместник-предедателят на Висшия адвокатски съвет
С тях политиците овладяват прокуратурата, алармира заместник-предедателят на Висшия адвокатски съвет Снимка: БТА

С тях политиците овладяват прокуратурата, алармира заместник-предедателят на Висшия адвокатски съвет

Людмил Рангелов, заместник-предедател на Висшия адвокатски съвет, определи като самоцелни промените в Конституцията, касаещи съдебната система.

"Те по същество не водят до някакво подобряване на правосъдието изобщо, но някакво повишаване на общественото благо справедливост. Може би единственото съществено в тези промени касае институцията на главния прокурор", смята Рангелов, предаде БНР.

По думите му, промените "орязват страхотно правомощията на главния прокурор и го превръщат в един висш държавен чиновник без възможности да влияе особено върху качеството, организацията, контрола на работа в прокуратурата".

Промяната, според която мнозинството представители във Висшия прокурорски съвет ще бъдат избор на Народното събрание, според Людмил Рангелов ще доведе до това, че дори изборът на главен прокурор преимуществено или изцяло ще се определя от политическата квота в този съвет.

"Отчита се, че прокуратурата се нуждае от независимост, но същевременно има някакво изискване тя да бъде и отчетна. Тя винаги е била отчетна и в крайна сметка е контролирана от съда-нали качеството на работата на прокуратурата в крайна сметка намира окончателен резултат чрез съдебния акт и с него тази работа се оценява", коментира Людмил Рангелов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари