Любовен капан

0
Приюти за жертви на трафика с хора в момента в България няма  /снимката е илюстративна/
Приюти за жертви на трафика с хора в момента в България няма /снимката е илюстративна/

България е една от двете основни държави източник на трафик на хора в Европейския съюз.

В повечето случаи жертвите са жени. В Пазарджик живее момиче, което е преживяло ужаса и продължава да се бори с травмите и последствията от това да бъдеш бяла робиня в чужбина, Нейната история ни разказа Таня Гюнова от Местната комисия за борба с трафика на хора, цитирана от Марица. По разбираеми причини ние няма да назовем нейното истинско име. Символично ще кръстим нашата героиня Ана. 

Тя е на 26 години, когато се влюбва в мъж от друг град. След бурна и прекрасна връзка той  предлага да заминат в Австрия, където живее и работи неговото семейство. Ана събира багажа с надеждата да се оженят и да останат там. Много скоро обаче плановете  биват жестоко объркани. Разбира, че мъжът, който обича, и близките му са в схемата с трафик на хора, в която и тя бива въвлечена. Започват да я принуждават да проституира. Виждайки как другите момичета като нея биват всекидневно пребивани и с надежда да оцелее, тя излиза на улицата. Работи доста време, преди да я хванат от полицията.

Арестът  обаче се оказва нейната възможност да се отскубне от лапите на трафикантското семейство. Ана съдейства на властите, разобличава насилниците си и свидетелства в съда за деянията им. Зад нейните думи застават и други момичетата от бранша. Бившият  любим отива на съд и в Австрия, и в България. Неговото дело все още не е приключило. 

След като разобличава сводника си и разкрива мръсната му схема, пазарджиклийката е върната в родината си. Настанена е в приют за пострадали от насилие и трафик на хора в Бургас. Там получава специални грижи и защита.

След време специалистите решават, че е най-добре за нея да се върне в родния си град. Оттогава Ана е в Пазарджик. Сега си има приятел, с когото живее. Опитва се да си намери работа, засега без успех, но е добре, защото е една от малкото късметлийки, успели да се спасят. Тя е пример за жена, която се е измъкнала от най-тъмния кръг на ада и сега се радва на нов живот.

Понякога се страхува от мъжа, въвлякъл я в мръсната схема, и от това, че той знае къде е тя и кои са близките . Надява се само да получи достатъчно голяма присъда, която да го откаже да разчиства сметките си. 

Липса на приют

Приюти за жертви на трафика с хора в момента в България няма. Двата, които преди години работеха с пострадалите, са затворени. Сега те биват насочвани към комплекси с подобни услуги. Изграждането на нови два приюти - един за деца и друг за възрастни, в момента е само идея. Най-вероятно те ще се намират в столицата, като ще предоставят медицинска, психологична и правна подкрепа.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари