Любослав Костов: Ще настояваме за повече от 933 лева минимална работна заплата

3
Увеличението на МРЗ води до ръст на заетостта, убеден е икономистът
Увеличението на МРЗ води до ръст на заетостта, убеден е икономистът Снимка: КНСБ

Увеличението на МРЗ води до ръст на заетостта, убеден е икономистът

"Минимална работна заплата (МРЗ) в размер на 933 лв. е най-малкото, което заслужава българският работник. Увеличението е стъпка в правилната посока, но ние ще настояваме за повече". Това каза главният икономист на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и директор на Института за социални и синдикални изследвания Любослав Костов, предава БТА. Преди дни Проектът на Постановление на Министерския съвет за определяне на размера на МРЗ за страната от 1 януари 2024 г. беше публикуван за обществени консултации. За тази година МРЗ е 780 лв.

Предложението за 933 лв. всъщност изпълнява механизма, разписан в Кодекса на труда след направената промяна в началото на тази година, посочи Костов. Предходният парламент гласува МРЗ за страната за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година.

Костов обаче припомни, че още тогава синдикатите са настояли да се запише размерът на МРЗ да бъде поне 50% от средната брутна заплата, а не точно 50%. Затова и при предстоящото обсъждане на държавния бюджет за 2024 г. от КНСБ ще искат "формулата да бъде довършена, като над тези 933 лв. се договори тест за адекватност, макар и плавен, който да отразява в крайна сметка покупателната способност предвид инфлацията".

Костов подчерта, че МРЗ трябва да гарантира достоен стандарт на живот. Увеличението на МРЗ води до ръст на заетостта, убеден е икономистът. И добави: "Минималната заплата трябва да стане адекватна, за да може, като си платите данъците и осигуровките, да ви гарантира достоен стандарт на живот".

По думите на Костов се очаква проектите на Закон за държавния бюджет, на бюджет на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. да влязат за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество в средата на октомври. Именно тогава ще се разисква и размерът на МРЗ, посочи той.

Директивата за адекватни минимални работни заплати

За синдикатите остава важно транспонирането на Директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС. Все пак директивата касае и колективното трудово договаряне, не само минималното заплащане, посочи Костов. Той каза, че Междуведомствената работната група за транспониране на директивата към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) не се е събирала скоро.

От пресцентъра на социалното министерство уточниха, че междуведомствената работна група е създадена в началото на 2023 г., като са проведени досега три заседания. "Предвид новия политически кабинет на МТСП и с оглед предстоящия срок за транспониране на Директивата (до ноември 2024 г.), дейността на междуведомствената работна група предстои да бъде подновена, а съставът ѝ – актуализиран", отговориха от ведомството.

МТСП е инициирало процедура по актуализация на състава на членовете на междуведомствената работна група, която все още не е приключила, казаха още от министерството.

За възможността за МРЗ по региони и реакцията на бизнеса

На въпрос относно мнения, изказани в публичното пространство, за възможността размерът на минимална работна заплата да се определя по региони, Любослав Костов каза, че тази идея не е добра. Според него това може да доведе до обезлюдяване на малките населени места в страната. Икономистът даде пример, че за жител на Кюстендил ще е по-добре да пътува, но да работи в София за повече пари, ако има диференцирана МРЗ по райони.

Проблемът е, че просто бизнесът е свикнал да поддържа ниска цена на труда и да обяснява това с пазарната икономика“, коментира той във връзка с възраженията на бизнеса за предложения размер на МРЗ за догодина.

Преди дни Съюзът за стопанска инициатива посочи в позиция, че предложението за увеличение на минималната работна заплата с над 150 лв. засяга поне 20 на сто от наетите у нас и ще се отрази негативно на работодателите в малките населени места и в сектори с ниска добавена стойност. На среща със социалния министър Иванка Шалапатова през юли от Българската стопанска камара посочиха, че е необходима отмяна на възприетия подход в Кодекса на труда за автоматизъм при определянето на МРЗ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    Самоосигуряващ
    Самоосигуряващ до брадатия талибан на снимката И що криете, а не кажете колко са тия на мимална заплата - вече всички знаят, че това са нищоправци в държавната администрация, които нищо не произвеждат, по цял ден стоят на едно бюро и местят един лист от една папка в друга. Ей, брадат талибан - кажи кой ще им заработва увеличените заплати на тези нищоправци, които само формално ходят на работа, но нищо не произвеждат. Брадат талибан, що не казвате, че увеличението на заплатите на нищоправците в държавната администрация ще дойде от увеличението на данъците на самоосигуряващите се. До колкото знам, в момента самоосигуряващите сме около 800 000, решението е просто ~ след като по два пъти в годината ми вдигат данъците за да плащат по-големи заплати на скапаняците в ДА, отсега нататък ще работя в сивата икономика и повече няма да декларирам дейност, нито ще декларирам доходи, нито ще декларирам осигуровки. Тоя брадат талибан да плаща с неговите пари заплатите на търтеите на държавна хранилка!
  • 0
    1
    123
    Начукай си я отзад тази заплата, брадат говнар ! С тази инфлация пари, като вестници. Гарантирано бизнесмените ще отговорят със схеми срещу тази заплата. Ще я превеждат и работниците ще теглят 250 лв. и ще ги връщат. И никой нищо не може да пръдне юридически срещу подобна схема. Парите са преведени. Точка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари