Любопитни факти за храните, които консумираме всеки ден

0
Дали познаваме добре храната, която всеки ден поставяме на масата?
Дали познаваме добре храната, която всеки ден поставяме на масата?

Дали познаваме добре храната, която всеки ден поставяме на масата?

Всеки продукт крие своята уникална история и интересни факти. Да разгледаме няколко от тях.

1. Банани

За начало, знаехте ли, че бананите технически не са дървета, а гигантска трева? Да, вярно е. Това, което считаме за "ствол" на банановата дърво, всъщност е сложна структура от листа. И още един факт: бананите съдържат натурален химикал, който може да ви направи щастливи - триптофан, предшественикът на серотонина.

2. Ябълки

Ябълките плуват във вода, защото са 25% въздух. Това е причината, поради която те остават на повърхността, когато ги потопите в купа с вода. Освен това, има над 7500 видове ябълки по целия свят, което означава, че ако ядете по един вид ябълка всеки ден, ще ви отнеме над 20 години, за да опитате всички!

3. Ананас

Ананасът, въпреки че е толкова популярен в тропическите държави, всъщност е родом от Южна Америка и е бил разпространен по света от европейските колонизатори. Интересен факт е, че за да се създаде един ананас, е необходимо около три години. Тоест, ако ядете ананас днес, той е бил засаден и отгледан за около три години!

4. Авокадо

Авокадото е плод, не зеленчук, и въпреки че е популярно в мексиканската кухня, всъщност е родом от Централна и Южна Америка. Освен това, авокадото съдържа повече калий от бананите!

5. Броколи

Броколите, които сме свикнали да виждаме в супермаркета, са всъщност цветовете на растението. Да, това, което ядем, са неразцъфналите цветове на броколите. Те също така са много богати на витамин C - дори повече от портокалите!

6. Моркови

Морковите не са винаги били оранжеви. Първоначално те са били лилави, а в по-редки случаи са се срещали жълти и бели. Оранжевите моркови са резултат от селективно отглеждане в 17-и век в Нидерландия като израз на лоялност към Оранжевата династия.

7. Картофи

Картофите са родом от Перу и има над 4000 различни видове. Въпреки че обикновено ги асоциираме с храна, през 1840 г. във Великобритания те са били използвани за лечение на скорбут поради високото си съдържание на витамин C.

8. Чили

Нивото на лютивост на чили се измерва с "Скала Сковил", която е наименувана в чест на американския химик Уилбър Сковил. Най-лютото чили в света е "Carolina Reaper" с над 2,200,000 Сковил единици.

9. Лук

Лукът е бил култивиран вече преди 5000 години и е сред най-старите култивирани растения. Интересен факт е, че лукът може да убие бактериите в устата и затова е бил използван като дезинфектант в древността.

10. Шоколад

Шоколадът е произведен от семената на какаовото дърво, което е родом от Централна и Южна Америка. Интересен факт е, че какаовите бобове се събират на ръка, защото машините могат да повредят деликатните дървета. Освен това, маите и ацтеките са използвали какаови бобове като валута!

С тези и много други любопитни факти за храните, които консумираме всеки ден, става ясно колко малко знаем за тях. Те разкриват богата история, която е далеч по-интересна и сложна, отколкото можем да предположим. Следващият път, когато сядате на маса, може би ще погледнете храната си по различен начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари