Любомира Гломб: Ковид-19 не е "обикновено грипче" и е 2 пъти по-сериозен

0
Тя призна, че не е привърженик на съкращаването на срокове за изолация и карантина
Тя призна, че не е привърженик на съкращаването на срокове за изолация и карантина

Наближаваме ли платото на лятната Ковид вълна?

"Това, което виждам от другите страни, е, че по-скоро не се образува плато, а се достига един връх, който после бързо спада. Гледам стрелката, която е на нашия сайт - НЦЗПБ, тя е все още нагоре. Никой не знае още колко нагоре ще е, защото нашата страна е особена в своето състояние, при нас повечето хора разчитат на естествен имунитет, само 30% сме имунизирани", каза вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб в студиото на Bulgaria ON AIR

Тя подчерта, че страните, с които се сравняваме, са имунизирани на 70-80%.

"Сравнението става на различна база, което води до грешки в изводите. Засега нещата се развиват относително по план. Виждаме, че заболеваемостта и броят на хоспитализираните расте. Броят на лекуваните в интензивния сектор също расте. Далеч е от онези няколкостотин, които сме виждали, но кому са нужни тези жертви. Ние вече имаме достатъчно богат арсенал и от знания, и от оръжия срещу Ковид-19", категорична е доц. Гломб.

Тя припомни, че страната ни е с най-висока смъртност.

"Човешкият живот е един единствен и той трябва да е най-голямата ни ценност. Не трябва да се примиряваме, че жертви ще има. Ако тези жертви могат да бъдат избегнати - защо не вземем мерки. Това може да се постигне чрез образование, чрез представяне на научните доказателства, които не са малко", допълни вирусологът.

А по думите ѝ в момента преобладаващият вариант е BA.5.

"От "обикновеното грипче" загиват около 50 000 човека. Грипът е една сериозна болест. Тези, които си мислят, че карат грип на крак, жестоко се лъжат. Те карат обикновена настинка. Не се изследват и не знаят, че това, което карат, не е грип. Ковид-19 не е "обикновено грипче" и е 2 пъти по-сериозен. Много от придружаващите заболявания са коварни и си показват главата, едва когато е късно. Вариант Омикрон BA.5 протича по-леко, но това се отнася за хора, които са здрави и без придружаващи заболявания", отсече доц. Любомира Николаева-Гломб.

Попитана дали Ковид-19 продължава да не е опасен за децата, тя отговори: "Тази мантра, че вирусът не е опасен за децата, важеше в първите месеци на пандемията. Това вече не е така. Заради това се работи толкова много за ваксини, които да са подходящи за детската възраст, защото има деца с придружаващи заболявания."

Тя призна, че не е привърженик на съкращаването на срокове за изолация и карантина. А мутацията, локализирана в Индия до момента, доц. Гломб коментира така: "Страхът е най-лошият съветник, защото той ни кара да правим панически действия. Най-добре е да се образоваме, да се готвим за тежкото, а да се надяваме за лекото. За момента този вариант той си седи в Мумбай. Регистриран е на някои места в Европа, но не може да се пребори с BA.5."

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    daskal
    Оптимист съм. Народонаселението ни, изглежда, е обръгнало след двегодишния ковид експеримент - много малко са психарите, които носят маски. Доколкото знам няма и истерия за поставяне на ваксини, бустери и мустери. Това дава надежди, че сега започващата нова ковид кампания няма да е успешна. Изненадан съм, че няма истерия около маймунската шарка.
  • 5
    2
    Ковид-мафията отива на съд!
    Районна прокуратура Пловдив е постановила и изпратила на Софийска градска прокуратура преписка с данни за извършено престъпление по смисъла на чл. 108а вр. чл. 326, ал.1 от НК за това, че Министъра на здравеопазването, главния държавен здравен инспектор (*Ангел Кунчев) заедно с членове на НОЩ и други лица от здравните власти с цел да се създаде страх и смут в населението, са извършили престъпление по чл. 326, ал.1 от НК, като са предавали по медии фалшиви повиквания във връзка с ПЛАН-демията ковид. * В том 3 на преписката на лист 58 - гръб в международен журнал със заглавие "Emerging health threats/ Възникващи здравни заплахи" фигурира името на Ангел Кунчев (Angel Kunchev) в качеството му на сътрудник на неправителствената организация CORDS (Connecting organizations for regional disease surveillance - Свързващи организации за регионално наблюдение на заболяванията), видно от сайта на която (cordsnetwork.org/supporters/) е, че получава финансиране от крупни неправителствени организации (фондации), а именно: Ending Pandemics (formerly Skoll Global Threats Fund) The Rockefeller Foundation, Fondation Merieux, NTI, Search for common ground, The department of foreign Affairs for Intemational trade Canada and the Bill and Melinda Gates Foundation. ЛИНК: https://drive.google.com/file/d/1mhCmPL6jJDFQq4dknxSKdJBn4pJFFE1p/view
  • 3
    1
    glomb e chujdenka shpionin
    Докторите и искащи да се носят маски - да си ги слагат! Цялото българско население не иска, защото американските шпиони/агенти чрез цру го налагат и в България - тази тяхна пропаганда за вируса-настинка, който лабораторно създадоха и го разпространиха умишлено!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари