Любомир Кючуков: Израел започва да губи симпатията и подкрепата

0
Сухопътната операция в Газа може да "взриви" целия регион, коментира дипломатът
Сухопътната операция в Газа може да "взриви" целия регион, коментира дипломатът Снимка: БГНЕС / архив

Сухопътната операция в Газа може да "взриви" целия регион, коментира дипломатът

"Сухопътна операция на Израел в Газа ще предизвика много сериозна негативна реакция. В света това вече се случва. Израел започва да губи тази симпатия и подкрепа, при това единодушно, на първия етап след терористичната атака на "Хамас", с която се ползваше в света. Все повече това се променя". Това коментира дипломатът и анализатор Любомир Кючуков.

"От гледна точка на заявленията на израелското правителство сухопътната операция изглежда неизбежна. От гледна точка на света, международната общност прави всички възможни опити тя да бъде предотвратена. Засега балансът от тези 2 различни направления е отлагането на мащабната сухопътна операция и заместването ѝ от снощи с навлизания на територията на Газа", посочи той. И добави:

"Една такава операция ще доведе до много сериозен риск от разрастване на конфликта. Една такава сухопътна операция крие в себе си потенциала да "взриви" целия регион".

Целта е ликвидация на "Хамас", но тя е твърде неясна и практически трудно осъществима, смята дипломатът и обясни:

""Хамас" не е просто групировка на радикално настроени палестински бойци, "Хамас" е още и мрежа, и политическа доктрина, и идеология. Те не могат да бъдат унищожени с оръжие".

В предаването "12+3" по БНР Кючуков отбеляза, че САЩ още от началото се опитват да отложат тази операция. Според него резултатът от нея би бил негативен както за Израел, така и за САЩ.

Това е една 75-годишна война, която не може да се реши чрез война, категоричен е още дипломатът. Той обясни:

"Пътят е един и той е дипломацията. Дори и формулата е уточнена - палестинска държава и гаранция за сигирността за Израел. Тя е възприета от всички с изключение на радикалите от двете страни - в Израел и Палестина, които отричат правото на съществуване на другата държава".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари