Любомир Каримански: Силно съм възмутен от това, което става в българския парламент

0
Управляващите се интересуват само от лобистки текстове, схеми, смята финансистът
Управляващите се интересуват само от лобистки текстове, схеми, смята финансистът Снимка: БТА / архив

Управляващите се интересуват само от лобистки текстове, схеми, смята финансистът

Войната, която започна в Израел, ще се отрази много негативно в глобален мащаб и също така в Европа, индиректно или директно в България, особено що се касае до онези големи стратегически проекти, които бяха глобално решени между великите сили - САЩ и Китай, и отчасти Саудитска Арабия и Иран. Но тези проекти вече няма да се случат. Нещо повече - това ще се задълбочи кризата с горивата.

Това каза финансистът Любомир Каримански в ефира на Bulgaria ON AIR. Той прогнозира и скок в цената на горивата.

"Трябва да си дадем и сметка каква е цената на всички онези животи, които в момента абсолютно незаслужено си отиват и се жертват хора, които не трябва да бъдат жертвани. Това е война, която е подценена във времето, но заложена като бомба, която в момента избухва. Силите започват да се прегрупират и чисто финансово", допълни Каримански.

Според него БРИКС набира сила: "Ще може да управлява финансовите потоци по друг начин, през други системи."

"Направи ми впечатление, че Министерството на финансите напоследък публикува по-оскъдна информация за изпълнението на консолидираната фискална програма, все по-малко обяснения, все по-малко анализи. Косвените данъци са един от факторите, който най-ясно показва какво е качеството на приходите. И именно тук ние изоставаме. В последния отчет ние виждаме само едно изречение колко са приходите от косвени данъци, без да имаме сравнения с миналата година, за да не видим колко не са изпълнени, защото те не са изпълняват", каза още финансистът.

Той подчерта, че не се залагат регулярни качествени приходи, а се разчита само на еднократните приходи.

"И в европейските помощи ще изостанем, защото ако до края на годината са разчетени да има около 5 млрд., те няма как да постъпят. Но нека видим и какво става със самия бюджет - той е силно дебалансиран, това няма да може да се оправи скоро. Инфлацията ще запази достатъчно висок ръст, особено за малката потребителска кошница, а за 2024 година инфлацията ще бъде по-ниска - между 4 и 5%, но може и да е повече заради сегашните събития", коментира Любомир Каримански.

Според него в парламента нито опозиция, нито пък управляващите се интересуват от качеството на законите у нас.

"Те се интересуват само от лобистки текстове, схеми. Силно съм възмутен от това, което става в българския парламент и от закриването на една от дирекциите за законодателството. Опозицията можеше да възрази, че се закрива дирекция, която отговаря за качеството на законодателните инициативи. Имаше момент, в който дисциплината в хазната беше затегната, но в един момент, в който се видя, че имаме извънредна ситуация и може да излезем от рамките всичко онова, което ни показват рамките за бюджетиране, ние решихме, че можем да правим каквото си искаме", посочи Каримански.

Той е на мнение, че българският парламент се командва от Министерския съвет.

"Това вдигане на минималната работна заплата има процикличен ефект и той е свързан с това, че част от средните работни заплати са свързани с МРЗ. От друга страна пък минималната се определя на средната, така ние влизаме в цикъл, който никога няма да може да бъде потушен. София не е България. МРЗ трябва да зависи от производителността", уточни финансистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари