Мика Зайкова с лоша прогноза: Кризата у нас тепърва започва

0
Първото нещо, което трябва да се направи в новия парламент, е да се промени законът за енергетиката, смята Мика Зайков
Първото нещо, което трябва да се направи в новия парламент, е да се промени законът за енергетиката, смята Мика Зайков Снимка: Нова телевизия

Кризата у нас тепърва започва, ръстът на цената на тока ще засегне и потребителите

Това коментира ексдепутатът и финансов експерт Мика Зайкова.

Като направихме актуализацията в предишния парламент, още нямаше подобна криза с цената на електроенергията, оставихме буфер, който може да послужи в подобна ситуация. Това посочи доайенът от последните две народни събрания Мика Зайкова, която бе в Бургас на среща с актива на „Има такъв народ“. А кризата сега започва, категорична е тя, пред БНР-Бургас 

„В т. нар. регулирана цена (на електроенергията – б.а.) има два елемента, които не са регулирани. Да, токът, който идва от централата е евтин. Само че, за да дойде от централата до клиентите, минава през мрежата. Тоест – през Електроразпределителните предприятия (ЕРП) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Те имат също разходи. Те купуват енергията, тяхната, технологичната, на свободния пазар“, коментира тя.

И какво се случва? Определя се една прогнозна цена за едногодишен период, но купувайки енергията на свободния пазар, те го правят на свободни цени, продължава Мика Зайкова:

Разликата между прогнозната и тази, която действително са взели като покупка, се влага в следващата регулирана цена. Сега, в момента, прогнозната цена е 131 лв./мегаватчас. Очаква се, усреднено, за целия период, което не го вярвам, сигурно ще е по-скъпо, да стане 253 лв. Това е 193% ръст. И този ръст, целият, ще влезе в т. нар. регулирана цена. Затова, ако някой чака, че в следващия период ще поевтинее, това не е вярно“, посочи тя.

Затова първото нещо, което трябва да се направи в новия парламент, е да се промени законът за енергетиката, смята Мика Зайкова. И още:

Инфлацията ще расте. И има няколко неща, които биха могли малко да забавят инфлацията. Би трябвало поне стоките от първа необходимост, малката кошница – хляб, мляко, масло, брашно, захар, сирене, това, което и децата ядат, да извадим от държавния резерв част, да го хвърлим на пазара и тогава ще паднат цените“, смята тя.

Друго, което може да се направи, според Мика Зайкова, е да се изтегли плащането на ДДС във времето. Но за това е нужен работещ парламент, посочва тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вратата, на кабинета на шефа на ДАНС се отваря рязко. Шефа подскача, като вижда страхотна мадама да влиза.
- Коя сте вие?
- Агент!
- ЦРУ, Мосад?
- Орифлейм…

Харесай Дунавмост във Фейсбук