Любомир Каримански: Налага се изграждането на 7-ми блок да става с пари от американска банка

3
Колко ще струва на държавата новия заем?
Колко ще струва на държавата новия заем? Снимка: БТА / Архив

Колко ще струва на държавата новия заем?

Страната се готви за мащабна инвестиция в енергийния сектор с изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Проектът ще бъде финансиран с пари от американската EXIM Bank (Експортно-импортната банка на Съединените американски щати), според изявление на Любомир Каримански.

Каримански, който е известен с критичния си подход към финансовата политика на правителството, разкри, че това решение е резултат от спорното решение на финансовия министър Асен Василев в правителството на Николай Денков да прибере 100% от дивидентите на АЕЦ Козлодуй. По думите на Каримански, тези средства можеха да бъдат използвани за реинвестиране в инвестиционната програма на атомната електроцентрала, което щеше да обезпечи изграждането на новия блок без нужда от заем.

"При приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година предупредих за капана, заложен с прибирането на 100% дивидент от АЕЦ Козлодуй," заяви Каримански. "Това бе направено с цел да се нагласи дефицита, но сега виждаме последиците – заем от американска банка за почти 3 милиарда лева."

Според Каримански, в Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г. е било предвидено държавно гарантиране на заем в размер на 2 934 560 755 лева. Това на практика представлява квази държавен дълг, който не се отчита директно в бюджета, но все пак натоварва държавата с нов финансов ангажимент.

Каримански настоява управляващите да предоставят пълна информация за условията на заема, включително главницата, лихвите, таксите и комисионните, за да се оцени истинската цена на финансирането.

Това развитие предизвиква важни въпроси за бъдещето на българската енергетика и финансовата стабилност на страната. Възниква въпросът колко ще струва на държавата новият заем и как това ще се отрази на бъдещите бюджети.

Въпреки че изграждането на новия блок на АЕЦ Козлодуй е от ключово значение за енергийната сигурност на България, начинът на финансирането му поражда сериозни дебати. Много наблюдатели ще следят внимателно следващите стъпки на правителството и конкретните условия, които ще бъдат договорени с американската банка.

Тази ситуация подчертава необходимостта от прозрачно и отговорно управление на държавните ресурси, особено в сектор като енергетиката, който е жизненоважен за националната икономика и сигурност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    Аз
    Съвсем ни заробиха боклуците му с боклуци.Тъй предишните ни обуха с "Мариците",другите - със самолетите.Но тоя ококореният,е върхът.Няма деца,мисли само за г@а си.Такива са за линч.
  • 6
    3
    Аз
    Със заем от американска банка ще купим скъпи американски реактори! Е га ти и продажниците! Тежко и горко на живеещите в България!
  • 8
    2
    Българин
    Разбира се,че в основата на поредното ограбване на българския народ, ще стои опулената ококорена ПеПеруга, на която вибраторът и е винаги пъхнат отзад! Нека на 9Юни да изхвърлим ДеБил-ПеПерастите на бунището за политически отпадъци! Нито глас за Пеевски Подлоги!
  • 9
    1
    Давайте още теглеге
    Ще си ги бутате париге в задниците. Иде края на всички лъжи , убийства и т.н.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари