Любомир Канов: Идеята за пилона "Рожен" е грандиозна безсмислица

2
Това е героичен опит за величие по погрешен начин, коментира психиатърът
Това е героичен опит за величие по погрешен начин, коментира психиатърът Снимка: БГНЕС

Това е героичен опит за величие по погрешен начин, коментира психиатърът

"Идеята за пилона "Рожен" за мен е грандиозна безсмислица. Това е героичен опит за величие по погрешен начин. В отчаян опит да се направи нещо добро и обединяващо, се избира жест, който не само е неестетичен и нелеп в прекрасната природа на Родопите, но не възвеличава никого и нищо".

Това каза пред БНР психиатърът д-р Любомир Канов.

И допълни, че по-дребните знаци на национално достойнство, които се изразяват през изкуство и постижения в реалната култура, имат по-съществено значение за възвеличаване на душата на българина и за обединяване около висококултурни стойности, а не около високи пилони.

"Има един психологически закон, че ниското иска да бъде високо. Това се базира върху желанието да бъдеш там, където не можеш да бъдеш. В този смисъл инфантилни хора, че и цели народи, изпадат в псевдо патриотична възбуда, добре известна на Балканите от десетилетия. Това е незряла реакция и желание да пораснеш, след като си инфантилен и недорасъл. Въпреки че в основата си това е доброволна и благородна идея, тя е неуместна, защото има много по-добри начини да се покаже значимост, величие, великодушие, културно значение".

В предаването "Нещо повече" д-р Канов коментира и актуалната среда в България:

"Тягостно е, че толкова често и безочливо различни хора засягат национални идеали и герои, застават в героични пози. Това, което произтича от позьорското заявление на бившия главен прокурор Иван Гешев, ме впечатли с това, че нямало да мълчи, сякаш досега е бил сковаван от някаква омерта и е решил да се освободи. Странна метаморфоза, при положение че притежава толкова много информация... Коалицията между престъпния свят и съдебната система и между политици, свързани с бившите служби, от десетилетия диктува какво представлява правосъдната система в България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари